Procesul, de natura civila, va reprezenta o premiera, fiind pentru prima oara cand o companie de consultanta importanta va fi judecata pentru rolul avut in criza financiara.

Procesul se bazeaza pe tranzactiile efectuate de Lehman Brothers pentru a da impresia ca riscurile la care este expusa sunt mai mici decat in realitate.

Lehman Brothers a fost o lunga perioada de timp unul dintre cei mai mari clienti ai Ernst&Young, care a castigat din comisioane aproximativ 100 de milioane de dolari pentru activitatile de audit, in perioada 2001-2008, au aratat persoane apropiate situatiei.

Procesul, care ar putea fi lansat in aceasta saptamana, face parte dintr-o investigatie mai ampla referitoare la suspiciunile ca unele banci au inselat investitorii prin excluderea datoriilor din balantele contabile, inainte de raportarile financiare, pentru a masca nivelul riscurilor asumate.

Potrivit Wall Street Journal, este posibil ca Ernst&Young sa negocieze un acord cu procuratura inainte de deschiderea procesului.