Proportia creste la 43% in cazul angajatorilor din educatie si la 49% in cazul angajatorilor din sectorul de sanatate, arata un studiu derulat in randul a peste 1.000 de companii de catre Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), scrie Agerpres.

Potrivit CIPD, piata muncii din Marea Britanie ramane solida, dar decizia de a iesi din Uniunea Europeana ar putea forta companiile sa isi regandeasca strategiile pentru ca vor trebui sa se adapteze la o situatie viitoare in care vor fi mai putini muncitori din UE.

Premierul britanic Theresa May a promis un control sporit al imigratiei dupa ce Marea Britanie va iesi din blocul comunitar, lucru care ar putea sa se intample in 2019, chiar daca asta va insemna pierderea accesului nerestrictionat la piata unica europeana.

CIPD sustine ca cele mai recente date oficiale arata ca angajatorii care se bazeaza foarte mult pe muncitorii migranti din UE au probleme in a acoperi locurile de munca vacante: firmele din retail si vanzarile engros, productie, sanatate, turism si servicii alimentare fiind responsabile pentru 45% din locurile de munca vacante la finele lui 2016.

Gerwyn Davies, specialist pe piata muncii la CIPD, sustine ca datele oficiale arata si ca numarul cetatenilor europeni din afara Marea Britanii care lucreaza in aceasta tara a crescut mai incet in perioada iulie-septembrie 2016 decat inainte de referendum.

"Apar provocari semnificative de recrutare in sectoarele care in mod istoric s-au bazat pe mana de lucru din afara Marii Britanii si care sunt deosebit de vulnerabile la perspectiva modificarii politicii de imigratie a UE", a spus Gerwyn Davies.

Semne privind deficitul de muncitori imigranti au aparut anul trecut in sectorul agricol din Marea Britanie imediat dupa referendumul din luna iunie din cauza ca deprecierea lirei sterline a facut tara o destinatie mai putin atractiva.

Premierul britanic Theresa May a anuntat ca va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana la sfarsitul lunii martie, declansand astfel oficial discutiile pentru Brexit, estimate sa dureze doi ani. Tot May a spus ca Regatul Unit va iesi de pe piata unica a UE si ca va discuta, in schimb, despre un acord de liber schimb cu blocul comunitar.