Comentariile celor doi democrati marcheaza primele semne de reactie ale Congresului la tranzactii precum cea pe care intentioneaza sa o realizeze Pfizer prin preluarea grupului britanic AstraZeneca, pentru peste 100 de miliarde de dolari.

Pfizer vrea ca sediul sau operational sa ramana in Statele Unite, dar sa aiba adresa legala in Marea Britanie, pentru a plati taxe mai mici. 

Wyden a declarat ca legea este importanta pentru a preveni evitarea platii impozitelor, inainte ca congresmenii sa discute modificari fiscale mai ample

Senatorul Rob Portman, republican de Ohio, a spus ca este gata sa asculte ideile lui Wyden, dar ca exista riscul de crestere a numarului de locuri de munca transferate in strainatate. 

Alte companii americane in afara de Pfizer si-au redus impozitele prin inregistrarea adreselor legate in tari cu fiscalitate mai scazuta, precum Elvetia, Irlanda sau Bermude. 

Aprobarea unei astfel de legi ar putea fi dificila, intrucat discutiile din Congres pe tema politicii fiscale internationale sunt blocate de ani de zile.  Republicanii sustin ca tendinta companiilor de inregistrare in strainatate arata necesitatea unei revizuiri complete a codului fiscal, fapt improbabil inainte de 2015.