Daca Alex Salmond, premierul scotian si liderul campaniei in favoarea independentei, a vrut sa calmeze lucrurile afirmand ca o Scotie independenta si-ar pastra moneda, apartenenta la UE si suverana in persoana reginei Elizabeth II, nimic din toate acestea nu este insa garantat. 

Intr-o prima faza, un vot in favoarea independentei nu se va materializa in schimbari spectaculoase, dar va marca inceperea unor negocieri complexe de dobandire a independentei efective a regiunii nordice a Marii Britanii, fixata pentru 24 martie 2016 de catre Partidul National Scotian (SNP) al lui Salmond. 

Intre timp, problemele legate de economie sunt cele care starnesc cele mai multe comentarii. 

Moneda si datoria  

SNP a declarat ca vrea sa foloseasca in continuare lira sterlina. Acest drept ii este pentru moment negat cu vehementa de Londra, care refuza o uniune monetara fara uniune politica.

"O uniunea monetara este incompatibila cu suveranitatea" Scotiei, a reiterat la sfarsitul campaniei directorul Bancii Angliei, Mark Carney. 

Alex Salmond a amenintat in schimb ca va renegocia partajul datoriei britanice. Partidul sau propune pentru moment ca aceasta sa fie repartizata pe baza contributiei de pana acum la bugetul uniunii sau pe baza marimii populatiei scotiene. 

Petrolul si gazele 

O alta problema va fi cea a repartizarii resurselor petroliere si gazifere din Marea Nordului. Potrivit expertilor, ar trebui sa se faca o distribuire geografica, urmandu-se linia de partajare a apelor de pescuit, ceea ce ar conferi Scotiei 91% din venituri. 

Unii separatisti viseaza ca Scotia sa devina o noua Norvegie, cu casieriile pline gratie aurului negru. Ei intentioneaza sa infiinteze un fond suveran dupa modelul tarii nordice, pentru a a fructifica aceasta bogatie. Unionistii avertizeaza la randul lor ca este riscant sa fundamentezi bugetul unei tari pe o resursa atat de perisabila. 

Uniunea Europeana 

SNP, proeuropean (in timp ce Guvernul britanic a promis un referendum privind apartenenta tarii la UE) vrea ca o Scotie independenta sa faca parte din Uniunea Europeana. Edinburgh ar trebui totusi sa urmeze procesul de aderare, la fel ca toti ceilalti candidati. 

Aparare 

Separatistii vor ca Scotia sa aiba o Constitutie care sa stipuleze ca noul stat va fi denuclearizat. Or, cele patru submarine nucleare britanice Trident sunt stationate pe teritoriul sau, la Farslane (vest). Aceasta ridica intrebari asupra viitorului lor. 

Libera circulatie

Va fi o frontiera si va fi nevoie de un pasaport pentru a calatori intre Scotia si vecinii sai? Separatistii nu vor acest lucru, dar vor in acelasi timp relaxarea masurilor pentru imigranti. Or, Guvernul conservator al lui David Cameron a ales, dimpotriva, o politica mai restrictiva fata de imigratie.

Alegeri

Pe plan politic, nu se pune problema pentru moment de amanare a alegerilor generale britanice prevazute pentru mai 2015. Mandatul alesilor scotieni in Parlamentul din Westminster va fi insa scurtat. 

Ce se va intampla cu monarhia?

SNP a promis ca o Scotie independenta sa continue sa se supuna reginei Elizabeth II. Totusi, tabara republicana califica din ce in ce mai deschis monarhia drept anacronica.  Regina a reamintit, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca este "impartiala" in scrutinul privind independenta, atitudine pe care cronicarii regali au interpretat-o drept o "ingrijorare".

Teama de contagiune. Liderii europeni isi ascund cu greu nervozitatea in fata perspectivei privind independenta Scotiei

Aceasta genereaza temeri privind o contagiune, iar liderii Europei evoca riscul de a ramane in afara Uniunii Europene, relateaza AFP. 

Saptamana trecuta, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a refuzat sa comenteze ultimele sondaje care prezinta sustinatorii si oponentii independentei Scotiei aproape la egalitate, precizand ca este vorba despre "afaceri interne". 

Dar presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si-a atras criticile sustinatorilor independentei in februarie, cand a declarat ca ar fi "extrem de dificil, chiar imposibil" ca Scotia independenta sa adere la UE. 

"Ar fi desigur foarte dificil sa obtinem acordul tuturor celorlalte state membre UE pentru a accepta o noua tara venind dintr-un alt stat membru", a afirmat el. 

Promisiunea unei probleme institutionale pentru Bruxelles a determinat anumiti lideri sa faca declaratii in special politice, subliniaza Nicola McEwen, profesor la Centrul scotian pentru schimbare constitutionala. 

"Este cu adevarat o situatie dificila pentru Uniunea Europeana", noteaza la randul sau Pablo Calderon Martinez, responsabil cu Studiile europene la King's College din Londra. 

UE, care se confrunta deja cu o economie in criza si un somaj ridicat, in special in randul tinerilor, ar vrea sa evite discutia care se anunta furtunoasa cu privire la modalitatea in care ar trebui tratata o Scotie independenta, proeuropeana.

Cu atat mai mult cu cat in est, actiunile Rusiei in Ucraina ingrijoreaza tarile baltice cu o importanta minoritate rusofona, care ar putea cere mai multa autonomie. 

"Nimeni nu vrea sa fie nevoit sa rezolve aceasta problema in timp ce exista crize in Ucraina, in Orientul Mijlociu, in Irak", remarca Montserrat Guibernau, profesor de stiinte politice la Queen Mary University din Londra. 

Un lucru este sigur: "Un nou stat independent ar deveni, din cauza independentei sale, un stat in exteriorul Uniunii Europene", a afirmat inca din 2013 presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intrebat atunci despre Catalonia. 

Acesta ar trebui sa ceara aderarea la UE, "conform procedurilor de aderare cunoscute", ceea ce ar putea dura pana in 2020, potrivit expertilor.

Catalanii, care au manifestat in numar mare pentru independenta la Barcelona, dar si bascii urmaresc cu atentie referendumul, in timp ce Madridul refuza sa ia in considerare o independenta a acestor regiuni.

"Spaniolii, si probabil si francezii, vor face probabil tot ce pot pentru a bloca existenta Scotiei in UE pentru a descuraja Catalonia", a apreciat Calderon Martinez. 

Chiar si ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca prefera sa isi "imagineze ca Marea Britanie ramane unita". 

Separatistii scotieni spera sa obtina o modificare a tratatelor, ceea ce le-ar permite sa ramana in UE inaintea independentei oficiale, prevazuta la inceputul lui 2016.  Unii experti citeaza exemplul Germaniei de Est dupa reunificare, apreciind ca dupa discutii initial dificile, o aderare ar putea fi luata in considerare in doi sau trei ani.  In opinia lui McEwen, Bruxellesul are interes sa iasa cu bine din aceasta situatie. "Acesta ar putea deveni un subiect de mandrie pentru UE, pentru ca nu intotdeauna diferendele teritoriale se solutioneaza astfel".