"Cei cinci intelepti ai economiei", care consiliaza de peste 50 de ani Executivul german, sustin ca actuala criza a datoriilor din Grecia arata necesitatea unor noi reforme pentru a face zona euro mai stabila.

Pe langa masurile ce prevad o uniune bancara mai profunda in Europa, ei cred ca este necesara infiintarea unui mecanism pentru o intrare ordonata in incapacitate de plata, care ar face credibila clauza 'bail-out' (asistenta financiara) din zona euro. 

"Pentru a asigura coeziunea Uniunii Monetare, trebuie sa recunoastem ca votantii din statele creditoare nu sunt pregatiti sa finanteze permanent tarile debitoare", a afirmat presedintele Consiliul expertilor in economie din Germania, Christoph M. Schmidt, transmite Agerpres.

Un astfel de mecanism de insolventa ar forta creditorii sa-si asume pierderi, daca statele intra in incapacitate de plata, ceea ce-i va determina pe investitori sa analizeze mai mult riscurile suverane, apreciaza Consiliul Inteleptilor din Germania, recomandand ca iesirea unei tari din zona euro sa ramana posibila, dar "numai in ultima instanta". 

"Un stat membru care este permanent necooperant nu ar trebui sa poata ameninta existenta euro", considera economistii germani.