Coreea de Nord a anuntat vineri adoptarea unei noi 'ore a Phenianului', masura timpului impusa in urma cu peste un secol de 'cruzii imperialisti japonezi' urmand a fi aruncata la groapa de gunoi a istoriei, iar ceasurile din tara date cu jumatate de ora inapoi, relateaza Agerpres, citand AFP. 

Incepand de la 15 august deci, ora Phenianului fata de GMT va fi plus opt ore si jumatate, adica cu 30 de minute mai tarziu decat in Coreea de Sud unde, la fel ca in Japonia, ora este GMT plus 9. 

Aceasta schimbare a orei, care a obtinut aprobarea miercuri din partea Parlamentului nord-coreean, va marca ce-a de a 70-a aniversare a eliberarii Peninsulei coreene de sub regimul colonial japonez (1910-1945). 

'Cruzii imperialisti japonezi au comis atatea crime impardonabile, mergand pana la a priva Coreea de ora sa standard, calcandu-i in picioare in acelasi timp teritoriul fara mila', a informat agentia oficiala KCNA, 

In epoca precoloniala, ora in Coreea era GMT+08h30, dar Japonia si-a impus ora sa standard in 1912. Decretul parlamentar exprima 'credinta neclintita si vointa poporului si a armatei cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a eliberarii Coreii', adauga KCNA. 

Ministerul sud-coreean al Unificarii a refuzat sa comenteze aceasta decizie. Coreea de Sud si-a schimbat ea insasi ora in 1954, de asemenea pentru a marca ruptura ei cu Japonia, dar a revenit la ora anterioara in 1961, dupa venirea la putere a lui Park Chung-Hee in urma unei lovituri de stat militare. Noul conducator explicase atunci ca cei doi principali aliati ai SUA in regiune, Seulul si Tokio, trebuie sa se puna la unison