Dobanda cheie a fost redusa de la 1% la 0,75%, o decizie care a surprins analistii.

Este cel mai redus nivel de la infiintarea Bancii Norvegiei, in 1816. 

Companiile de petrol si gaze naturale, care genereaza o cincime din PIB-ul Norvegiei, si-au anulat investitiile si au concediat mii de angajati, pregatindu-se pentru o perioada prelungita de preturi scazute la titei. 

Miercuri, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in noiembrie era in scadere cu 1,22 dolari, la 47,83 dolari, in timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de titei light sweet crude (WTI) era 44,48 dolari. 

"Actuala perspectiva pentru economia norvegiana sugereaza ca in urmatoarele luni rata dobanzii ar putea fi redusa din nou", a a afirmat guvernatorul Bancii Norvegiei, Oeystein Olsen.

El a avertizat ca ritmul de crestere al economiei va ramane scazut o perioada mai lunga decat s-a estimat anterior, din cauza declinului pretului titeiului. 

Moneda norvegiana s-a depreciat joi la 8,4861 coroane pentru un dolar, cel mai scazut nivel din aprilie 2002, apoi s-a apreciat usor, la 8,4471. De asemenea, a inregistrat cel mai redus nivel fata de euro din august. 

"Perspectivelor de crestere ale economiei s-au inrautatit, iar rata inflatiei ar urma sa scada si mai mult", a avertizat guvernatorul Bancii Norvegiei.