Alegerile parlamentare din Germania vor avea loc la 22 septembrie, iar unele proiecte europene importante, precum formarea unei uniuni bancare, au fost blocate pana la incheierea votului, scrie Mediafax.

Din cei peste 1.500 de directori de companii consultati in cadrul sondajului trimestrial FT/Economist Global Business Barometer, peste 60% au afirmat ca ar fi mai increzatori in perspectivele economice ale Europei daca Merkel isi pastreaza functia de cancelar. Doar 16% afirma ca ar avea mai putina incredere, in timp ce restul au raspuns ca nu stiu.

Desi zona euro a revenit pe crestere economica in aprilie-iunie, dupa sase trimestre de contractie, doar 7% dintre sefii de companii consultati considera incheiata criza din zona euro, in timp ce peste 80% afirma ca uniunea monetara se confrunta in continuare cu dificultati.

Principalele riscuri sunt cele economice si din piata financiara, precum si cele politice, au adaugat acestia.

Procentajul directorilor de companii care se asteapta la imbunatatirea situatiei economiei globale este usor mai ridicat decat al celor care anticipeaza o inrautatire a situatiei, arata sondajul.

Astfel, 27% dintre persoanele consultate estimeaza o imbunatatire a situatei in urmatoarele sase luni, iar 25% conditii mai dificile. Restul se asteapta la mentinerea situatei actuale.

Sondajul a fost realizat in perioada 9 iulie - 12 august.