Pretul angro al cepei a crescut cu 245% in ultimul an, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

India produce anual circa 15 milioane de tone de ceapa consumata la aproape fiecare masa. 

Ministrii incearca sa evite cresterile prea puternice ale pretului si furia populatiei, care urmeaza de obicei, prin interzicerea constituirii de stocuri si aprobarea rapida a importurilor, inclsiv din Pakistan, rivalul regional al Indiei, noteaza Financial Times. 

"Este evident ca poate avea implicatii politice, avand in vedere ca nu se poate face un curry bun fara ceapa. Inflatia preturilor alimentelor conteaza", a declarat Rajeev Malik, economist la banca de investitii CLSA. 

Indicele preturilor de producator, care urmareste evolutia preturilor bunurilor in etapele de dinaintea vanzarii pentru consum, a inregistrat o crestere de 6,1% in august, fata de 5,79% in iulie, au anuntat autoritatile din India. Accelerarea inflatiei a fost cauzata in mare parte de cresterea preturilor la alimente, cu 18,8%, fata de 11,9% in iulie. 

Preturile la ceapa se afla la un nivel ridicat inca de la inceputul anului. Guvernantii din India au dat vina in prima faza pe seceta, dupa care pe ploile musonice excesive, in timp ce oamenii de afaceri acuza ca printre probleme se afla si drumurile proaste, precum si infrastructura slaba de depozitare si distributie a produselor proaspete, scrie publicatia britanica.

In august, presa din India a scris ca un trader de ceapa din Delhi a fos jefuit si batut de concurenti pentru ca vindea la un pret subventionat prin interventia autoritatilor locale. 

Avansul principalului indice al bursei din India a incetinit la jumatate fata de prima parte a sedintei de tranzactionare, in urma anuntarii datelor privind inflatia.