In doar 24 de ore Europa a evitat o criza de proportii. Premierul Silvio Berlusconi impreuna cu ministrul finantelor din Italia au anuntat public ca pregatesc un plan de austeritate care sa readuca economia din Peninsula pe linia de plutire. Drept urmare monedele din regiune si toate bursele europene au prins putere, dupa ce anterior se prabusisera dramatic.

Problemele de la nivel european sunt insa cat se poate de concrete. Italia, Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda, state cu datorii imense, trebuie sa-si reduca drastic cheltuielile pentru ca situatia sa reintre in normal.

Pe fondul imprumuturilor foarte mari luate de la FMI si Uniunea Europeana (UE), in ultimul an si jumatate, investitorii si-au exprimat ingrijorarile legate de datoriile in crestere ale guvernelor europene si de imposibilitatea achitarii acestora. Statele din zona euro nu au luat suficiente masuri pentru limitarea cheltuielilor, iar acum au ajuns in imposibilitatea de a mai face rost de bani pentru finantare.

Germania, care a sustinut de fiecare data acordurile de imprumut date tarilor aflate in dificultate, pare sa fi oboist sa mai fie salvatorul Europei. Iar agentiile de rating nu fac decat sa inrautateasca situatia, prin scaderea ratingurilor in tarile cu datoriile cele mai mari, scriu jurnalistii de la Busienss Insider. Iar Grecia, prima tara la un pas de a intra in incapacitate de plata, a contaminat Portugalia, Irlanda si, acum, Italia.

Italia

In cazul Italiei, toata lumea este de acord ca datoria de 120% din PIB va fi extrem de greu de finantat. In consecinta, inainte ca liderii Europei sa vorbeasca despre un pachet de salvare, Italia trebuie sa-si rezolve problemele pe plan intern, unde trebuie sa taie cheltuielile la sange.

Dupa ce Senatul de la Roma a adoptat, ieri, planul de austeritate prin care se strange si mai mult surubul, astazi este randul deputatilor sa se pronunte. Guvernul Berlusconi vrea sa faca economii de 48 de miliarde de euro in trei ani.

O extindere a crizei datoriilor in Italia - a treia economie ca marime din zona euro - ar putea pune in genunchi intreaga uniune monetara europeana.

Grecia

Tara a primit, anul trecut, un pachet de finantare extern de la FMI si UE in valoare de 110 miliarde de euro, cel mai mare ajutor financiar din istorie. Pe fondul protestelor violente de la Atena, autoritatile elene discuta din nou cu institutiile internationale un nou acrotd de imprumut, care s-ar putea ridica la aceeasi valoare ca anul trecut.

Noul sef al FMI, Christine Lagarde, sustine ca Grecia trebuie sa faca mai multe sacrificii pentru a primi banii si monitorizeaza atent miscarile guvernului de la Atena. Statele din zona euro au cazut de acord ca la ajutorul extern pe care il pregatesc sa participle si sectorul privat si vorbesc despre rostogolirea datoriilor Greciei pana in 2020.

Agentiile de rating, pe de alta parte, sustin ca rostogolirea datoriilor este tot o forma de intrare in incapacitate de plata.

Irlanda si Portugalia

Irlanda si Portugalia se confrunta, de asemenea cu datorii greu de finantat: 94% din PIB, in cazul Irlandei, si 83% din PIB, in cazul Portugaliei. In consecinta, cele doua tari au apelat si ele la ajutorul extrern, fiecare imprumutand in jur de 100 de miliarde de euro, la inceputul anului.

Imprumuturile au fost insotite de taieri masive ale cheltuielilor publice. Irlanda a redus drastic salariile in sectorul public, iar la Lisabona, noua putere promite taieri de cheltuieli apropiate de valoarea imprumutului contractat de la FMI.

Cu toate acestea, nici Irlanda, nici Portugalia nu pot spune ca au depasit criza. In timp ce liderii europeni nu pot cadea de acord in legatura cu implicarea sectorului privat in plata datoriilor, agentia Moody’s a redus ratingul Irlandei, incadrand-o in catregoria “junk”. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Portugalia saptamana trecuta.

Spania

De la inceputul crizei, multi economisti i-au prezis Spaniei aceeasi soarta cu a celorlalte tari vulnerabile din grupul PIG – Portugalia, Irlanda si Grecia, si ca va fi nevoita sa se imprumute la FMI si UE, pentru finantarea datoriei. Spania a facut, insa, pasi importanti in ceea ce priveste cheltuielile guvernamentale prin taierea salariilor in sectorul public, majorarea varstei de pensionare si reducerea cheltuielilor sociale.

Aceste masuri, combinate cu o datorie infinit mai mica decat a celorlalte state – de doar 60% din PIB, tin deocamdata Spania departe de criza in care se afunda celelelate state europene cu probleme.

Ce impact are criza datoriilor asupra Europei si a intregii lumi?

Criza datoriilor suverane planeaza asupra Europei de mai bine de un an si jumatate, in ciuda vestilor bune despre revenirea economica. Desi economia Germaniei s-a descurcat remarcabil in aceasta perioada si asteapta o crestere de peste 3% in acest an, expunerea Berlinului la criza datoriilor din Europa este ingrihoratoare.

Criza din Europa are repercusiuni si asupra economiei Americii. In ultima perioada, vestile proaste din Europa, combinate cu cresterea somajului in SUA ,au dus la prabusirea pietelor financiare.

Specialistii estimeaza ca urmeaza “o criza enorma”. Europa si America se chinuie sa gaseasca solutii pe termen scurt pentru rezolvarea crizei datoriilor, in incercarea de a impiedica intrarea in incapacitate de plata. Investitorii, in schimb, vor masuri pe termen lung, care sa le dea incredere.