Puigdemont a declarat că are un mandat să declare independenţa cataloniei, dar propune să se aştepte ”câteva săptămâni” în vederea facilitării dialogului, scrie The Associated Press, preluată de News.ro.

El le-a spus parlamentarilor catalani că o victorie zdrobitoare în referendumul pe tema independenţei de la 1 octombrie dă Guvernului său baza implementării dorinţei mai vechi de rupere a relaţii lor vechi de secole cu Spania. Însă el sugerează se se aştepte.

Puigdemont a criticat dur, în acest discurs, Guvernul spaniol, din cauza reacţiei faţă de consulatre, însă a subliniat că locuitorii cataloniei nu au nimic cu Spania sau spaniolii şi că ei vor să se înţeşeagă reciproc mai bine.

În finalul discursului pe care l-a susţinut, Puigdemont a fost aplaudat în picioare de către parlamentarii separatişti.

Guvernul catalan şi cu mine propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă, pentru ca în viitoarele săptămâni să poată să fie lansat un dialog”, a declarat Carles Puigdemont, citat de Le Figaro. "Suntem convinşi că acest moment istoric cere o încetare a acestei escaladări”, a conchis el.

După referendumul de la 1 octombrie, ”Catalonia a câştigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată. Să fii ascultat este posibil, am văzut-o în ultimele săptămâni. «Da»-ul pentru independenţă a câştigat majoritatea absolută. Singurul limbaj pe care urnele îl înţeleg este «da»-ul faţă de independenţă, iar acest este drumul pe care-l voi apuca”, a spus Puidgemont.

”Există un înainte şi un după 1 octombrie. Catalonia va fi un stat independent sub forma unei republici”, a adăugat el.

Puigdemont li s-a adresat, de asemenea, spaniolilor.

”Vreau să le transmit spaniolilor un mesaj de respect şi de liniştire. Vă cer să depuneţi un efort să recunoaşteţi ceea ce am adus noi până aici. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, pucişti. Suntem persoane normale care vor să voteze”.

Milioane de catalani cred că catalonia trebuie să aibe propriul stat”, a continuat liderul separatist.

De la sfârşitul regimului lui Franco, catalonia ”a fost motorul economic al Spaniei”, a subliniat Puigdemont. ”Însă, în timp, sistemul a încetat să evolueze către drumul vrut de catalani”, a deplâns el.

Liderul catalan a evocat de asemenea ”umilirile” îndurate în decursul mai multor încercări ale regiunii de a deveni independentă. El a deplâns, totodată, refuzul ”radical” al statului spaniol de a negocia un referendum.

Deplângând incidentele din timpul consultării de autodeterminare de la 1 octombrie, Puigdemont a ţinut să aducă un omagiu ”persoanelor care au făcut posobil acest succes logistic şi politic”. ”Acţiunile Guvernului central au creat îngrijorări şi preocupări”, a nunaţat el.

Mă prezint pentru a da curs cererii mele de a analiza situaţia politică, în urma rezultatelor referendumului de la 1 octombrie. Voi explica consecinţele politice care decurg din el. Trăim un moment excepţional, istoric. Consecinţele şi efectele lor vor depăşi cu mult ţara noastră. Departe de a fi o afacere internbă şi locală, catalonia este oo afacere europeană. Nu aşteptaţi de la prezenţa mea nici ameninţări, nici şantaje, nici insulte”, a spus Puigdemont în deschiderea discursului, îndemnând la ”unitate”.