"Croatia a finalizat cu bine cele zece actiuni prioritare care au fost identificate in raportul precedent din octombrie", a anuntat Executivul european cu ocazia publicarii unui nou raport de monitorizare privind politica de competitivitate si justitia. Croatia "a aratat vointa si capacitate de a-si indeplini toate angajamentele in timp util inainte de aderare. Comisia a concluzionat ca va fi pregatita sa adere la Uniunea Europeana la 1 iulie 2013".

Raportul subliniaza ca aceasta tara raspunde cerintelor europene in materie de antitrust, fuzionare si ajutoare de stat. In plus, "cadrul legislativ a continuat sa se amelioreze", vizand mai ales "consolidarea eficientei sistemului judiciar" si "reducerea intarzierilor de judecata", chiar daca raman mai ridicate decat media europeana.

Desi cadrul legal si institutional este apreciat "adecvat" pentru a lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, iar organismele insarcinate cu aplicarea legilor sunt "proactive", nivelul sanctiunilor aplicate in acest tip de dosare ramane "slab", nuanteaza CE.

"Pedepse eficiente si disuasive sunt necesare in dosarele de coruptie, criminalitate si crima organizata, cu scopul de a inregistra progrese durabile si de a evita crearea unui climat de impunitate", subliniaza CE in raport. Croatia trebuie, de asemenea, sa "intensifice raporturile sale" in materie de prevenire a coruptiei, implimentand masuri care sa permita detectarea unor conflicte de interese, adauga raportul.

In privinta judecarii crimelor de razboi, Croatia a continuat sa colaboreze cu fostul inamic sarb si alte tari din regiune, precum si cu Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, potrivit documentului.

In prezent, 19 din cele 27 de tari membre ale UE au ratificat Tratatul de aderare a Croatiei, semnat la Bruxelles, la 9 decembrie 2011. Croatia va fi a doua fosta republica iugoslava, dupa Slovenia, membra a UE.