Numarul sesiunilor care au ca tema sanatatea este cu 50% mai mare decat in 2008, dovedind impactul anxietatii provocate de stres asupa afacerilor in randul participantilor la Davos, confruntati in ultimii ani cu crize pornind de la falimentul Lehman Brothers la razboiul din Siria. La toate acestea se adauga conectarea permanenta, sapte zile din sapte, la smartphone-uri si alte dispozitive mobile, relateaza Bloomberg.

Bolile legate de sanatatea mintala ar putea provoca pierderi de productie in valoare de 16.000 de miliarde de dolari, in urmatorii 20 de ani, potrivit datelor Harvard University si WEF.

"Oamenii devin constienti de impactul economic urias al bolilor", a declarat Norbert Hueltenschmidt, partner la compania de consultanta Bain & Co., care este implicat la Davos in sase sesiuni referitoare la sanatatea fizica si cea psihica. "Stilul de viata sanatos este in fruntea agendei din acest an si se vede in tot programul, nu a mai fost un astfel de an", a adaugat Hueltenschmidt.

Obiectivul sesiunilor, potrivit organizatorilor, este sa atraga atentia asupra sanatatii psihice, a bolilor si stresului care afecteaza tot mai mult populatia globului, inclusiv participantii de la Davos.

Afectiunile mintale si cele provocate de consumul de substante au crescut cu aproape 38% in perioada 1990-2010, a relatat anul trecut revista medicala The Lancet.

Multi delegati de la Davos ar putea recunoaste faptul ca stresul din ultimii cinci ani nu va disparea, a spus Robert Greenhill, directorul pentru afaceri al Forumului.

In ultimii doi ani, directori ai Lloyds Banking Group si Barclays si-au luat concedii prelungite sau au demisionat din cauza stresului si epuizarii, in timp ce Goldman Sachs Group, Credit Suisse Group si Bank of America se numara printre companiile care au limitat numarul de ore lucrate de angajatii tineri pentru a retine talentele si a reduce stresul.

Un stagiar de la divizia din Londra a Bank of America, Moritz Erhardt, a murit in august anul trecut, in urma unei crize de epilepsie, dupa ce in saptamanile precedente a muncit zi si noapte. Cazul a determinat banca sa revizuiasca programul de lucru.

Stresul este de mult timp o problema in randul directorilor de rang inalt, dar interesul asupra subiectului, la Davos, este sporit de un studiu care arata ca atentia continua acordata smartphone-urilor, tabletelor si altor dispozitive ar putea afecta creierul uman. Chiar si in Silicon Valley, unii angajati participa la asa-numitele "Detox Weekends", in care utilizarea acestor dispozitive este interzisa, precum si la conferinte ca Wisdom 2.0, reuniune anuala de yoga si meditatii.

"Ne-am creat singuri o problema si acum incercam sa o rezolvam. Am fost complet dependenti de Facebook si Twitter si bombardati continuu de telefon si Internet", a spus Loic Le Meur, participant permanent la Davos si unul dintre fondatorii conferintei tehnologice Le Web din Paris.

Meditatia atrage o atentie speciala din partea directorilor, care o considera o metoda de reducere a stresului si care incep sa imite pe adepti mai vechi, cum este Bill Gross, director de investitii la Pacific Investment Manager. Actrita Goldie Hawn va participa la doua sesiuni pe tema meditatiei, alaturi de doi specialisti si Matthieu Ricard, un calugar budist care a fondat asociatia umanitara Karuna-Shechen.

Delegatii de la Davos nu renunta totusi complet la tehnologie atunci cand vor sa scape de stres. Intre participantii la o sesiune intitulata "Reconfigurarea creierului", de exemplu, se afla Daphne Bavelier, de la Universitatea din Geneva, care a studiat efectele benefice ale unor activitati ca jocurile video. "In orice revolutie tehnologica am vazut atat efecte pozitive cat si negative", a spus Bavelier.

Le Meur a spus la randul sau ca anul trecut, atunci cand invata sa mediteze, nu s-a retras in varful muntelui sau intr-un templu budist, ci a folosit o aplicatie pe smartphone, numita Headspace.