Luni este ziua decisiva pentru viitorul Greciei, dar si al zonei euro si al UER, in ansamblu. Ministrii de Finante din blocul monetar se intalnesc p[entru o noua runda de discutii legate de viitorul financiar al Greciei, dupa mai multe incercari esuate.

Creditorii internationali cer continuarea acordurilor si a aplicarii masurilor de austeritate, asa cum au fost negociate cu guvernele elene anterioare, in timp ce politica noului premier Alexis Tsipras este renuntarea la austeritate si restructurarea unei parti a datoriei.

Citeste si: Saptamana decisiva pentru Europa. Grecia isi negociaza datoria si ramanerea in zona euro. Cat de real este riscul unui "Grexit" si cu ce consecinte

Datoria Greciei se ridica in prezent la aproximativ 325 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB. Aceasta datori este detinuta de mai multe entitati si institutii, cea mai mare parte fiind in zona euro.

De aici si ingrijorarea ca o eventuala iesire a tarii zin blocul comunitar ar arunca intreaga regiune in haos financiar care ar putea ajunge pana la disparitia monedei unice.

In ciuda tuturor declaratiilor populiste, Guvernul de la Atena si-a nuantat pozitia in ultima perioada, sustinand ca nu doreste renuntarea definitiva la ajutorul extern, dar ca vrea sa renegocieze cu creditorii sai termenii pachetului de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro primit in 2010.

In acest sens, premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca guvernul sau cauta un acord pe sase luni, care sa duca apoi la un "nou contract" cu zona euro.

Potrivit Euronews, in cazul unei stergeri a datoriei, europenii care ar plati cel mai mult ar fi olandezii (708 euro/persoana), urmati de germani (700 euro/persoana), finlandezi (687 euro/persoana) si austrieci (683 euro/persoana).

GRAFICE: VLAD MOLDOVEANU