Printre stimulentele oferite de echipele manageriale se numara majorari salariale peste inflatie, mese subventionate si crese la locul de munca, precum si programe de calificare si orare de munca flexibile pentru muncitorii in varsta.

"Strategia noastra pentru a evita criza de mana de lucru calificata este urmatoarea: vrem sa fim vazuti drept cel mai bun angajator din regiune, atat de angajatii nostri cat si de candidatii externi", a declarat Kai Wiedemann, director de personal de la Knipex, un producator de clesti din vestul Germaniei.

In acest sens, Knipex a decis sa construiasca o gradinita din economiile proprii, o masura neobisnuita pentru o firma de familie cu 1.200 de angajati, scrie Agerpres.

Multe din companiile germane incluse in indicele DAX au inceput sa adopte masuri proprii. De exemplu, Siemens a introdus in acest an o schema prin care plateste o prima de pana la 3.000 de euro angajatilor care pot recomanda candidati pe care compania ii poate plasa cu succes intr-un loc de munca. Producatorul de software SAP ofera programe de scolarizare in IT si stiinta calculatoarelor pentru a acoperi deficientele de cunostinte in randul candidatilor.

In pofida unei cresteri recente a natalitatii si a venirii a aproape 900.000 de emigranti anul trecut, expertii estimeaza ca populatia activa, ale carei contributii sprijina un numar crescut de pensionari, se va reduce cu pana la sase milioane de persoane pana in 2030.

Un exemplu este situatia de la firma Knipex unde o treime din angajati are cel putin 50 de ani ceea ce inseamna ca majoritatea dintre ei se vor pensiona in urmatorii 10-17 ani. "Aceasta va fi o problema pentru companie", a subliniat Kai Wiedemann, care a adaugat ca o solutie a constat in programe de pregatire pentru angajatii in varsta pentru ca acestia sa invete sa programeze masini care sa execute o parte din operatiunile care presupun un efort fizic intensiv.

Companiile germane au oferit in acest an peste o jumatate de milion de pozitii de formare profesionala, cu 3% mai mult decat in 2015, dar cu toate acestea aproximativ 50.000 raman neocupate, cele mai afectate fiind sectoarele medical, servicii sociale si constructii.

"Vanzarile noastre ar putea fi cu cel putin 10% mai mari daca am gasi suficient personal", a declarat Danny Schindler, directorul firmei de constructii HBS Elektrobau specializata in instalatii electrice pentru cladiri industriale. Firma a majorat salariile cu 6%, in medie, in ultimii trei ani, dublu fata de media nationala. Problemele de recrutare au afectat si compania de servicii sociale Diakonie Neuendettelsau, care nu a putut deschide noi facilitati, a declarat directorul general Dietmar Motzer.

Ambele companii au pus la punct programe de pregatire speciala pentru tineri din alte state europene, precum Ungaria, Romania, Bulgaria si Spania, unde somajul in randul tinerilor este ridicat. HBS Elektrobau plateste chiar si cursuri de limba germana pentru viitorii sai ucenici in tarile lor de origine si a inceput sa recruteze angajati chiar si din tari precum Tadjikistan si Vietnam. "Daca ma intrebati pe mine nu avem suficienti emigranti", a declarat Danny Schindler.

Un studiu realizat de Boston Consulting Group prognozeaza ca PIB-ul per capita al Germaniei va creste cu doar 0,5% in 2030, mult sub media de 1,3%. Mentinerea actualei forte de munca ar necesita imigratia a cel putin 400.000 de persoane in fiecare an pana in 2050, estimeaza la randul sau Institute for Employment Research.