Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia, a spus, prezent in orasul german Lindau pentru a participa la o conferinta, ca somajul ridicat si cresterea economica slaba arata deficientele raspunsului la criza din uniunea monetara.

"Acum vedem pretul enorm pe care il plateste Europa. Sa speram ca realitatea acestei politici gresite va fi constientizata", a aratat Stiglitz intr-un interviu acordat Bloomberg Television, scrie Mediafax.

Cancelarul german Angela Merkel, care a condus campania de austeritate bugetara si de reformare a legislatiei muncii din regiune, a declarat la conferinta de la Lindau ca zona euro trebuie sa elimine defectele de constructie ale uniunii monetare.

Economiile Germaniei, Frantei si Italiei, cele mai mari dintre cele 18 state membre ale zonei euro, nu au reusit sa inregistreze crestere in trimestrul al doilea, punand in pericol redresarea fragila a regiunii si sporind astfel presiunile asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru extinderea masurilor de stimulare.

Stiglitz a criticat ritmul de creare a uniunii bancare europene, ca fiind prea lent, si a facut apel pentru punerea in comun a datoriilor publice din zona euro, solutie respinsa de Germania si alte tari din regiune.

"Este nevoie de o uniune bugetara mai ampla. Daca Europa ar putea sa imprumute ca o singura entitate, ar face-o la un nivel al dobanzilor similar cu cel obtinut de Statele Unite", a explicat economistul.

In luna iunie, BCE a anuntat un set de masuri de stimulare fara precedent, inclusiv dobanzi negative la depozite, dar Stiglitz a aratat ca politica monetara nu poate fi un substitut al uniunii bugetare.

Merkel a afirmat la conferinta ca masurile anti-criza din zona euro nu au mers suficient de departe pentru a depasi problemele. Ea a apreciat ca regiunea duce lipsa de coordonare politica in domeniul politicii economice, in timp ce sistemul bancar este inca prea opac.

Datele Eurostat publicate saptamana trecuta au aratat ca economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% in trimestrul al doilea, ca si cea a Italiei, in timp ce PIB-ul Frantei a stagnat. Redresarea lenta din zona euro face ca regiunea sa fie vulnerabila la socuri externe, presedintele BCE Mario Draghi avertizand recent in legatura cu riscurile politice sporite, precum intensificarea conflictului dintre Rusia si Ucraina.