"Sunt foarte mulţi care ne întreabă dacă mai pot merge acasă de Paşte fără paşaport, doar cu buletinul. Da, pot merge. La Secţia Consulară primim zilnic 300-350 de cereri de paşapoarte, ceea ce creează o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt alţii care spun: 'nu mai plecaţi acasă de Paşte pentru că nu vă veţi mai putea întoarce'. Toate aceste lucruri se diseminează în comunitate, creează probleme atât Ambasadei, cât şi Consulatului. Oamenii trebuie să înţeleagă că resursele noastre sunt limitate. Vă cer răbdare şi înţelegere cu noi, după cum vă pot promite că vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv să mutăm Secţia Consulară de la Londra într-un sediu nou, astfel încât să răspundem cât mai repede şi operativ nevoilor românilor", a afirmat ambasadorul Dan Mihalache, citat într-un comunicat al Ambasadei.

Într-o intervenţie în cadrul unei sesiuni de informare cu privire la drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie după Brexit, desfăşurată la Consiliul Local Harrow – Londra, diplomatul a făcut apel la românii din Marea Britanie să fie pregătiţi pentru Brexit, dar "să trateze cu calm şi înţelegere" situaţia şi i-a asigurat că Ambasada României şi autorităţile britanice vor urmări cu atenţie ca drepturile lor să fie apărate.

"Trebuie să ne gândim ce acte avem nevoie şi ce trebuie pentru a obţine settled status, dar fără să intrăm în panică. Nimeni nu vă va da afară din această ţară. Şi, dacă vor exista anumite răbufniri de oameni mai supăraţi, care cred foarte tare în teoria Brexit-ului, care vă vor spune la magazin că nu aveţi ce căuta pe aici, vă sfătuiesc să aduceţi la cunoştinţa Ambasadei şi a autorităţilor locale, cu care avem o excelentă cooperare", a îndemnat ambasadorul.

Sesiunea de informare a fost organizată de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Londra Alături de ambasadorul Dan Mihalache au mai participat şeful Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra, Valentin Muntean, şi directorul compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei, Robert Marin. De asemenea, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie a participat Christopher Benn, avocat independent pe probleme de imigrare care a susţinut o prezentare detaliată a drepturilor cetăţenilor UE care doresc să îşi continue şederea în Marea Britaniei, şi a procedurii de înregistrare pentru obţinerea noului tip de rezidenţă presupus de procedura EU Settlement Scheme anunţată de autorităţile britanice.

După prezentarea susţinută de reprezentantul Comisiei Europene, cetăţenii români prezenţi la eveniment şi cei care au urmărit sesiunea online au avut ocazia să obţină clarificări suplimentare în cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri. Evenimentul a fost transmis live pe Facebook cu sprijinul asociaţiei My Romania Community.

Înregistrarea discuțiilor poate fi urmărită mai jos: