"Potrivit Constitutiei, o comunitate autonoma nu poate convoca unilateral un referendum in vederea autodeterminarii", arata Curtea Constitutionala in aceasta decizie, care anuleaza partial declaratia de suveranitate aprobata de Parlamentul catalan in ianuarie 2013.

Curtea Constitutionala declara, de asemenea, "nul si neconstitutional" principiul potrivit caruia "poporul din Catalonia este subiect politic si juridic suveran". Curtea recunoaste, in schimb, "dreptul de a decide" al poporului catalan, atat timp cat acesta are loc in cadrul Constitutiei.

Seful Guvernului catalan, nationalistul Artur Mas, a anuntat la 12 decembrie un acord cu formatiunile politice regionale pentru organizarea, la 9 noiembrie, a unui referendum privind autodeterminarea regiunii.

Cele doua intrebari ale referendumului sunt: "Doriti sa existe statul Catalonia?" si, in cazul unui raspuns afirmativ, "Doriti ca acest stat sa fie independent?".

Cu o populatie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternica identitate culturala si lingvistica, se confrunta in ultimii ani cu o crestere a nationalismului, pe fondul crizei economice si tensiunilor politice.

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai indatorate din tara, critica Guvernul central in special pentru redistribuirea incorecta a veniturilor si cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscala.

Guvernul spaniol a afirmat in mai multe randuri ca referendumul nu va avea loc si o eventuala consultare populara cu privire la statutul regiunii este ilegala. Camera Deputatilor are programata o dezbatere pe aceasta tema la 8 aprilie.

"Am fost intotdeauna dispus la dialog, dar in cadrul Constitutiei si al legii", a declarat luna trecuta premierul Mariano Rajoy. "Se poate cere modificarea Constitutiei, dar tinand cont de normele stabilite de Constitutie. Acesta inseamna statul de drept", a subliniat seful Guvernului de la Madrid.