Referindu-se la un acord intre premierii celor doua tari, Victor Ponta si Boiko Borisov, inainte de reuniunea extraordinara a ministrilor de interne ai UE, publicatia afirma ca cei doi lideri sunt de parere ca tarile lor ar trebui sa primeasca accesul in zona Schengen, ca parte a raspunsului la criza migrantilor. 

"Schengen este la fel de esential pentru Europa precum Uniunea Economica si Monetara", ar fi declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, citata de Daily Express. 

Cu toate acestea, publicatia reaminteste ca unele tari, intre care si Olanda, se opun ferm intrarii Romanei si Bulgariei in Schengen, in timp ce alte state membre sunt ingrijorate de problemele de coruptie si cele in sistemul justitiei cu care se confrunta Bucurestiul si Sofia. 

Pe de alta parte, Kuneva este citata de Breitbart Network spunand ca, spre deosebire de cele patru state membre ale Grupului de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia), Bulgaria nu se opune cotelor de migranti. 

Politologul roman Cristian Ghinea este si el citat intr-o declaratie pentru EUObserver, sustinand ca exista unele "dezavantaje" ale aderarii la Schengen, ambele tari putand deveni "atractive pentru refugiati ca tari de tranzit" in cazul in care este ridicat controlul la frontiere. "S-ar deschide o noua ruta din Grecia spre Europa continentala", a spus Ghinea.