"A schimbat total perceptia despre Cipru, iar asta este un lucru bun pentru Rusia. Le-a demonstrat rusilor care-si tin banii in conturi in Cipru ca nu este sigur. Va incuraja multe companii rusesti sa-si concentreze resursele in Moscova", a spue el.

Parlamentul din Cipru a respins marti seara taxarea depozitelor bancare, o conditie a zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro.

Rusia a modernizat in ultimii ani Bursa de la Moscova si a angajat recent Goldman Sachs intr-o campanie de imbunatatire a imaginii tarii in randul investitorilor la nivel international.

Premierul rus, Dimitri Medvedev, si-a facut un obiectiv din transformarea Moscovei in centru financiar in timpul perioadei cand a fost presedinte.

Potrivit estimarilor din presa internationala, companii si persoane din Rusia au in conturi in bancile din Cipru mai multe zeci de miliarde de euro.

Planul de a taxa depozitele a fost calificat, la inceputul saptamanii, ca "incorect, neprofesionist si periculos" de catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"In mod natural, o mare parte a banilor se va intoarce din Cipru la Moscova. Rusia a pierdut in fiecare an miliarde de dolari din taxe si TVA, ca urmare a directionarii banilor prin Cipru", a declarat Luis Saenz, seful diviziei de investitii pe piata de capital la BCS Financial Group din Londra.

Cipru este cel mai mare investitor strain direct in Rusia si principala destinatie a investitiilor rusilor in strainatate, ca urmare a unui regim de taxe scazute si a legislatiei favorabile mediului de afaceri.