Criza datoriilor suverane a prelungit recesiunea din Grecia pentru al cincilea an consecutiv, a urcat somajul in randul tinerilor la circa 50%si ar putea conduce la excluderea tarii din zona euro. In ultimii doi ani, grecii au scos din bancile elene peste 72 miliarde de euro, aproximativ 7.000 de euro pentru fiecare locuitor al tarii. O mare parte din acesta suma este reprezentata de retrageri in numerar.

Potrivit politiei elene, bande de hoti care in trecut vizau "tinte grele", precum banci sau magazine de bijuterii, se orienteaza acum catre locuintele oamenilor obisnuiti, unde riscul este mai redus si gasesc de obicei sume mari de bani retrase recent din conturile de economii.

"Multi oameni au retras banii din banci temandu-se de un crah financiar si ii poarta cu ei sau ii ascund in case. Cerem insistent populatiei sa aiba incredere in sistemul bancar, sa lase banii in banci, sau cel putin intr-un loc sigur, si sa nu-i ascunda in case. Totodata, populatia trebuie sa-si ia macar cele mai simple masuri de siguranta in privinta locuintelor. Unii oameni nici macar nu-si incuie usile si ferestrele", a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Oportunitatea neasteptata oferita de comportamentul grecilor atrage retele de hoti si din afara tarii, inclusiv din state foste sovietice.

Grecii au retras 72 miliarde de euro din banci in perioada ianaurie 2010 - martie 2012, depozitele ramase fiind de 165 de miliarde de euro. De la sfarsitul lunii martie, retragerile s-au accelerat, ca urmare a lipsei unui rezultat clar in alegerile parlamentare anticipate din 6 mai si a discutiilor tot mai deschise la nivel european privind o iesire a tarii din zona euro.

Grecii au transferat bani in strainatate, au cheltuit, dar au si pastrat o mare parte din economii in propriile locuinte, in numerar sau in aur.

Daca Grecia iese din zona euro, banii ramasi in bancile elene vor fi probabil convertiti in drahme la un curs neavantajos, impus de stat.

Ascunderea banilor are o vechime comparabila cu cea a Greciei, potrivit Reuters. In Grecia exista foarte multe situri arheologice unde sunt gasite cantitati mari de monezi, drahme de argint, ascunse de grecii antici din cauza navalitorilor.

"Ascunderea bunurilor de valoare, cantitati mai mari sau mai mici de monezi din aur, argint si chiar bronz, a fost foarte raspandita in antichitate, mai ales in timp de razboi, criza sau dificultate. Cateodata cel care ascundea banii murea si astfel au ajuns pana in vremurile noastre, ingropati in pamant, ascunsi in ziduri, in vase mici sub podele sau in saculeti din piele", a declarat George Riginos, membru al Asociatiei Arheologilor Eleni.

Viitori arheologi ar putea descoperi unele din "comorile" ascunse in timpul crizei din 2012, noteaza cu ironie Reuters.

Potrivit unui bancher, o familie din Rhodos a vizitat recent o sucursala locala incercand cu disperare sa afle ce suma de bani retrasese un membru al familiei inainte de a muri. Persoana in cauza si-a retras toate economiile inainte de deces, fara a spune nimanui. Copii acestuia au incercat ulterior sa dea de urma banilor, au daramat chiar peretii casei unde a locuit decedeatul, insa fara succes.