Dintre cele peste 6.000 de persoane chestionate in Belgia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Spania, Suedia si Ungaria, 45% s-au pronuntat pentru convocarea unui asemenea referendum, iar o treime dintre cei intervievati au afirmat ca daca li s-ar oferi ocazia de a participa la un vot de acest fel ar opta pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Totusi, procentele optiunilor pentru o parasire a blocului comunitar variaza de la o tara la alta, cele mai mari inregistrandu-se in Italia si Franta, 48% si respectiv 41%, iar cele mai mici in Polonia si Spania, 22% si respectiv 26%.

In Italia partidul antisistem Miscarea Cinci Stele inregistreaza o popularitate in crestere si are ca obiectiv iesirea tarii din zona euro, o dorinta similara fiind exprimata si de Frontul National francez de extrema dreapta, condus de Marine Le Pen.

Pe de alta parte, acest sondaj mai arata ca 49% dintre persoanele chestionate in respectivele opt tari cred ca britanicii vor vota pentru Brexit (iesirea din UE) la referendumul de pe 23 iunie, procent care-l depaseste pe cel al britanicilor, numai 35% dintre acestia din urma anticipand un asemenea rezultat.

In sectiunea din sondaj ce cuprinde si Marea Britanie impreuna cu celelalte opt tari mentionate, 51% dintre respondenti estimeaza ca un eventual Brexit va afecta pe ansamblu economia Uniunii Europene, in timp ce numai 36% considera ca parasirea blocului comunitar va avea efecte negative asupra economiei Marii Britanii.

Insa 48% dintre cei chestionati apreciaza ca o eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar putea determina si alte state sa recurga la un demers similar, parere neagreata de 18% dintre persoanele intervievate.