Desi decalajul dintre tarile nordice, precum Olanda, si cele din sud, precum Portugalia, este o caracteristica mai veche a zonei euro, studiul realizat de o subsidiara a managerului de fonduri german Flossbach von Storch arata ca acest decalaj s-a adancit.

Pe baza unui cos care include proprietati, actiuni, obiecte de arta si vinuri scumpe, studiul a ajuns la concluzia ca avutia in Germania si Austria a crescut cu peste 7% la finele lui 2015 comparativ cu sfarsitul anului 2014. Este vorba de un ritm de crestere aproape dublu comparativ cu ritmul de crestere inregistrat in Italia si Spania in timp ce averea grecilor a scazut cu peste 4%.

Principalul factor care a influentat rezultatele acestui studiu il reprezinta preturile proprietatilor imobiliare, care in Germania au inregistrat o crestere de peste 6%. In schimb, in tarile din sud preturile scazute la proprietatile imobiliare au afectat bancile din zona, care pastreaza case si proprietati sub forma de garantii pentru credite.

"Pana in 2006, cand s-a spart bula speculativa din sectorul imobiliar, tarile din sud inregistrau cresteri mari. In prezent, sunt intr-o situatie similara Japoniei. Tarile din nord nu au avut o inflatie atat de puternica si au iesit intr-o situatie mai buna", a declarat Thomas Mayer, directorul institutului de cercetare care a realizat studiul.

Banca Centrala Europeana recunoaste si ea ca exista o astfel de tendinta, adaugand ca decalajul dintre tarile bogate si cele sarace din zona euro se agraveaza in loc sa se reduca, asa cum se preconiza initial cand a fost creata moneda unica.