În a doua zi a summitului european, premierul britanic a spus că s-au înregistrat “progrese importante” atât în privinţa acordului legat de ieşirea Marii Britanii din UE cât şi în stabilirea viitoarelor relaţii cu blocul comunitar.

Continuă însă impasul privind crearea unui viitor mecanism care să garanteze că nu va apărea o aşa-numită “frontieră dură” între Irlanda şi Irlanda de Nord, potrivit Agerpres.

“O idee nouă care a apărut - şi este doar o idee în acest moment - este crearea unei opţiuni pentru a extinde perioada de tranziţie cu câteva luni, şi ar fi doar o chestiune de luni”, a declarat Theresa May în faţa presei.

Ea şi-a manifestat însă speranţa că nu va fi nevoie de o asemenea prelungire dincolo de luna decembrie 2020, când ar urma să se încheie perioada de tranziţie deja convenită, şi a subliniat că prioritatea ei este ca viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi blocul comunitar să fie implementată până în decembrie 2020, astfel încât să nu mai fie nevoie de extinderea tranziţiei post-Brexit.

Premierul britanic a insistat că ar accepta o extindere a acestei tranziţii numai dacă se va dovedi că viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE va fi imposibil de implementat până în decembrie 2020.

Agenţia Press Association notează că Theresa May s-a confruntat cu o reacţie negativă a susţinătorilor Brexitului, după ce în ziua precedentă ea ar fi evocat posibilitatea prelungirii perioadei de tranziţie cu un an, adică până în decembrie 2021.

Fostul lider al partidului eurosceptic UKIP şi de asemenea lider al campaniei pro-Brexit la referendumul din 2016, Nigel Farage, a declarat că orice prelungire a perioadei de tranziţie poate să întârzie ieşirea Marii Britanii din UE chiar şi până la scrutinul legislativ din mai 2022, iar aceasta 'ar putea însemna că vom mai ieşi niciodată' din UE.

Un nou sondaj reconfirmă dorința britanicilor pentru un al doilea referendum pe Brexit

Britanicii ar vota să rămână în Uniunea Europeană dacă ar avea loc un nou referendum, conform unui sondaj de opinie, scrie Politico, preluat de News.ro.

Conform unui Eurobarometru în care au fost implicate câte 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 28 de ţări ale UE, 51% dintre respondenţii britanici au afirmat că ar vota să rămână în blocul european iar 34% ar vota pentru a părăsi uniunea. Restul nu ar vota sau nu ştiu.

Întrebaţi dacă Marea Britanie a luat decizia corectă când a votat să părăsească UE, 54% dintre cetăţenii britanici au răspuns negativ, iar 38% au răspuns afirmativ.

Două treimi dintre cetăţenii UE (66%) au declarat că ar vota ca ţara lor să rămână în UE iar 17% doresc să părăsească blocul european.

Sondajul a făcut referire la impactul votului privind Brexitul ca fiind un factor important pentru creşterea popularităţii UE. Dintre respondenţi, 68% au declarat că ţara lor a avut beneficii datorită UE, cea mai mare proporţie în ultimii 25 de ani.

„Aproape toate rezultatele privind susţinerea faţă de UE arată o creştere după referendumul din Marea Britanie în 2016, arătând astfel o îngrijorare faţă de impactul Brexitului şi o cunoaştere a beneficiilor membrelor UE”, se arată în raportul sondajului.

Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European privind Brexitul a declarat: „Se pare că există un apetit redus în Marea Britanie sau altundeva în UE pentru un Brexit dur sau un scenariu fără un acord şi sper că rezultatul negocierilor va reflecta acest lucru”.