Presedintele Klaus Iohannis a discutat cu presedintele italian Sergio Mattarella, in cadrul vizitei oficiale pe care o desfasoara la Roma, despre tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, prilej cu care presedintele Mattarella a reiterat sprijinul sau si al guvernului italian pentru acest obiectiv al Romaniei.

A venit momentul ca Romania sa fie parte a Schengen”, a declarat presedintele italian, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

In contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relatiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a mentionat importanta asigurarii unei perspective europene pentru Republica Moldova, Summitul de la Riga din luna mai reprezentand un moment – cheie in acest sens.

La randul sau, presedintele Mattarella a dat asigurari ca Italia va sustine abordarea Romaniei privind sprijinirea Republicii Moldova.

Sergio Mattarella a multumit Romaniei pentru pozitia avuta in cadrul Consiliul European extraordinar de saptamana trecut de la Bruxelles, pe tema migratiei, spunand ca tara noastra a fost unul dintre statele care au dat dovada de cea mai mare sensibilitate pentru aceasta problematica.

Mattarella a multumit romanilor din Italia pentru contributia la dezvoltarea economica a tarii

Cei doi presedinti ai convenit sa aiba un dialog sustinut pe perioada mandatelor lor. In acest context, presedintele Klaus Iohannis a lansat invitatia omologului italian de a vizita Romania. Presedintele Mattarella a multumit pentru invitatie, aratand ca ii va da ”curs cu mare bucurie”.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, cei doi presedinti si-au exprimat satisfactia reciproca fata de evolutia si consistenta relatiilor romano-italiene – relatii care au la baza traditii si legaturi puternice si totodata un cadru amplu de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit in 2008.

S-a evidentiat, in acest context, importanta relatiilor economice si comerciale dintre cele doua state, precum si potentialul existent pentru amplificarea in continuare a acestora. A fost mentionata, de asemenea, importanta comunitatii romanesti din Italia si a celei italiene din Romania ca punte solida de legatura si cooperare intre cele doua tari.

La randul sau, presedintele Iohannis a multumit omologului sau pentru sustinerea acordata de autoritatile italiene integrarii comunitatii romanesti in societatea italiana. ”Comunitatea romaneasca in Italia este la fel de importanta atat pentru Italia, cat si pentru Romania, a subliniat presedintele Iohannis.