“Europa este cea care conteaza pentru mine. Nu euro, caruia ii acord sanse minime de supravietuire. E greu de identificat o perioada exacta, pentru ca depinde de prea multi factori, dar cinci ani suna realistic”, a spus Kai Konrad, presedintele consiliului stiintific ce il consiliaza pe ministrul de finante.

Predictiile pesimiste ale consilierului vin in contradictie cu pozitia guvernului de la Berlin, care considera ca trebuie depuse eforturi pentru sustinerea euro, pentru binele unitatii europene.

Nici o tara nu poate aduna datorii fara sa se confrunte cu riscul ca investitorii isi vor retrage sustinerea. Este in interesul fiecarei tari sa isi mentina nivelul de indatorare cat mai mic. Unde este limita e o chestiune care trebuie decisa individual. Asta depinde, printre altele, de cresterea economica si de cea a populatiei”, a declarat Konrad, intr-un interviu acordat ziarului Welt am Sonntag, despre criza economica.

Pe de alta parte, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a insistat intotdeauna pe mentinerea monedei unice si a zonei euro in forma curenta.

Nimeni nu ar trebui sa se bazeze pe faptul ca urmatorii 50 de ani vor insemna pace si prosperitate in Europa. De asta spun: daca euro esueaza, Europa esueaza”, declara Merkel in urma cu doi ani.

Pozitia guvernului german este aceea ca euro este esential pentru prosperitatea unei natiuni orientate catre export, asa ca acesta cere controale si reglementari mai dure asupra bugetelor tarilor din Europa.