Dan Seiver, editor la Pad System Report si profesor economic la Universitatea San Diego, isi bazeaza declaratia pe un tipar, despre care spune ca s-a demonstrat statistic ca poate prezice evolutia pietei.

“In acest moment, cifrele sunt relativ scazute. Se afla in zona in care erau si in 2007. Asta imi spune ca in urmatorii cativa ani, valoarea actiunilor nu va fi foarte buna, putand deveni chiar negativa”, spune Seiver.

In opinia profesorului, castigurile corporate nu vor depasi cresterea PIB si, avand in vedere ca activitatea economica are un ritm de crestere timid, “e destul de greu de justificat, mai ales cu dobanzile in urcare, actualele niveluri ale pietei de actiuni, care cred ca este oarecum vulnerabila”, adauga acesta.

In ciuda unui PIB mai bun pentru tari precum Franta si Germania, Seiver nu crede ca PIB-ul SUA va lua vreun avant considerabil.

“Poate vom vedea o crestere nominala a PIB-ului de 4%, ceea ce ar fi foarte bine. Daca profiturile corporate sunt deja la un procent record din PIB, nu vad ce ar putea face acest procent sa creasca si mai mult”, spune Seiver.