Concepute initial pentru ca astronautii sa isi protejeze vederea in spatiu, aceasta descoperire ar putea conduce la o veritabila "revolutie" a legumelor de pe Terra.

Pentru a creste concentratia de nutrimente din legumele cultivate in spatiu, plantele de la bordul Statiei Spatiale Internationale au fost "bombardate" cu fascicule de lumina.

Desi studiul a fost publicat intr-o revista de astronomie, ACTA Astronautica, oamenii de stiinta considera ca aceasta descoperire poate fi aplicata si la sol si ar putea sa se dovedeasca foarte utila pentru viitoarele studii din domenii precum alimentatia umana la scara globala si productia alimentara in zonele urbane, ce vizeaza maximizarea productiilor vegetale cultivate in areale restranse.

Studiul este util si in ceea ce priveste analiza felului in care plantele pot fi cultivate pentru a potenta sau pentru a diminua anumite trasaturi ale lor inscrise in codurile genetice ale acestora. Studiul a foost coordonat de cercetatoarea Elizabeth Lombardi, de la Universitatea Boulder din Colorado.

Savantii americani au descoperit astfel ca expunerea frunzelor de legume, in timpul zborurilor spatiale, la cateva fascicule luminoase, in fiecare zi, poate duce la cresterea concentratiei de nutrimente ce protejeaza retina, produse de acele plante.

Una dintre ingrijorarile majore ale astronautilor in timpul misiunilor spatiale extinse vizeaza radiatia - cu efecte daunatoare asupra vederii - la care sunt expusi.

Astronautii pot sa diminueze aceste efecte daunatoare ale radiatiei de la nivelul ochilor daca mananca legume ce contin carotenoizi, in special zeaxanthin, care stimuleaza sanatatea globului ocular.

Zeaxanthin poate fi ingerat si ca supliment, dar savantii au descoperit ca organismul uman absoarbe mai bine acest carotenoid din fructe intregi si din legume.

Actuala abordare din domeniul "gradinaritului spatial" tinde sa se concentreze pe cresterea plantelor, cat mai mari si cat mai repede posibil, asigurandu-le cantitatile optime de lumina, apa si fertilizanti. Totusi, aceasta abordare poate sa influenteze concentratiile de nutrimente din fructele si legumele obtinute.

"Exista un schimb in contrapartida", a explicat Barbara Demmig-Adams, profesor la Departamentul de ecologie si biologie evolutiva de la Universitatea Boulder din Colorado, coordonatoarea studiului. "Atunci cand indopam plantele pe teren, ele produc multa biomasa, dar nu si concentratii mari de nutrimente. In schimb, daca sunt nevoite sa lupte pentru ele insele - daca trebuie sa se apere contra unor agenti patogeni sau daca sunt supuse unui stres fizic in acel mediu -, plantele produc compusi de aparare care le ajuta sa supravietuiasca. Si exact acestia sunt antioxidantii de care noi avem nevoie", a adaugat cercetatoarea americana.

Planetele produc zeaxanthin atunci cand frunzele lor absorb mai multa lumina decat pot sa foloseasca, iar acest fapt se produce cand plantele sunt stresate. De exemplu, lipsa apei poate sa limiteze abilitatea plantei de a folosi toata lumina pe care o primeste pentru a demara procesul de fotosinteza.

Pentru ca excesul de lumina sa nu-i avarieze mecanismele biochimice, plantele produc zeaxanthin, un compus care inlatura in mod eficient efectele luminii excesive. Zeaxanthin, pe care organismul uman nu poate sa il sintetizeze singur, joaca un rol similar, de protectie, asupra ochilor.