Guvernul va plati Intesa 5,2 miliarde de euro si ii va da garantii de pana la 12 miliarde de euro, pentru a prelua ceea ce va ramane din Veneto Banca si Banca Popolare di Vincenza, care s-au prabusit dupa ani de zile de management defectuos si credite neperformante.

Ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a spus ca fondurile totale mobilizate de stat vor fi de pana la 17 miliarde de euro, suma de trei ori mai mare fata de estimarea facuta initial pentru recapitalizarea celor doua banci cu fonduri publice.

Acordul, aprobat de Comisia Europeana, permite Italiei sa rezolve criza bancara in termeni proprii, asigurandu-se ca cele doua banci din nordul Italiei nu vor fi inchise potrivit reglementarilor dure ale UE.

Cei care ne critica sa spuna care ar fi alternativa mai buna, pentru ca eu nu o vad”, a declarat Padoan dupa ce guvernul a pregatit in timpul weekend-ului decretul de lichidare a bancilor, scrie News.ro.

Decretul stipuleaza ca sucursalele celor doua banci si angajatii lor vor face parte din Intesa Sanpaolo, incepand de luni, pentru a evita retragerile de fonduri din depozitele clientilor, care s-ar fi putut extinde la nivelul intregului sistem bancar.

Decretul trebuie votat de catre Parlament in termen de 60 de zile.

Intesa Sanpaolo: Preluarea bancilor Veneto poate duce la inchiderea a 600 de sucursale si plecarea a 3.900 de angajati

Intesa Sanpaolo a anuntat luni ca preluarea activelor bune ale Banca Popolare di Vicenza si Veneto Banca ar putea conduce la inchiderea a aproximativ 600 de sucursale si la plecarea, pe baza de voluntariat, a 3.900 de angajati, transmite Reuters.

Intesa Sanpaolo, cea mai capitalizata banca din Italia, a anuntat saptamana trecuta ca este dispusa sa preia activele bune ale bancilor respective pentru un euro, cu conditia ca guvernul sa suporte costurile de inchidere a acestora.

Luni, Intesa a anuntat ca contractul semnat pentru achizitie va deveni nul daca decretul nu va fi aprobat de Parlament.

Potrivit planului, creditele neperformante si riscurile legale rezultate din scandal vor fi transferate intr-o banca rea, partial finantata de catre stat.

Detinatorii de obligatiuni junior si actionarii vor suferi pierderi, dar proprietarii de obligatiuni senior si deponentii vor fi protejati.

Padoan a spus ca pe langa plata de 5,2 miliarde de euro facuta Intesa, care include 1,3 miliarde de euro pentru acoperirea costurilor restructurarii locurilor de munca, statul va oferi garantii pentru posibilele pierderi rezultate din procesul de evaluare a celor dou banci si a creditelor riscante.

O sursa din Ministerul de Finante a spus ca Guvernul estimeaza ca garantiile totale de 12 miliarde de euro se vor transpune intr-o expunere reala de numai 400 de milioane de euro pentru stat, dar nu a explicat cum a ajuns la aceasta cifra.

Si Comisia Europeana a aratat intr-un comunicat ca costul net suportat de statul italian va fi mult mai scazut decat sumele anuntate, dar nu a dat ale explicatii.

Unii oficiali italieni si-au exprimat exasperarea legata de felul in care Italia a tratat problemele din sistemul bancar, in care creditele neperformante se ridica la aproape 350 de miliarde de euro, o treime din totalul zonei euro.

Sistemul bancar din Italia, pe marginea prapastiei

Monte dei Paschi di Siena, a patra mare banca din Italia, este salvata la randul ei de catre stat, pentru acoperirea unui deficit de capital de 8,8 miliarde de euro. Alte patru banci mici au fost inchise in 2015.

Viitorul bancilor Veneto a fost incert in ultimii doi ani, de cand BCE a descoperit deficitul de capital provocat de creditele neperformante si un scandal legat de vanzarea de actiuni clientilor bancilor, in schimbul imprumuturilor.

Negocierile prelungite dintre Roma, Frankfurt si Bruxelles si rezultatul de duminica al acestora au ridicat semne serioase de intrebare despre eficienta supravegherii bancare si credibilitatea propriilor reguli europene in tratarea crizelor.

Veneto Banca este prezenta si in Romania, unde este specializata pe finantarea companiilor, detinand o cota de piata de 1,5%. Banca italiana a cautat in ultimul an un cumparator pentru operatiunile din Romania.