La un dejun cu jurnalistii brazilieni, sefa statului, citata de Estado de Sao Paulo, a recunoscut ca "cea mai mare eroare a fost ca nu a vazut cat de mare era criza in 2014 si ca nu a masurat amploarea incetinirii economice din cauza problemelor interne si externe".  

Presedinta a explicat incetinirea economiei Braziliei, cea mai importanta din America Latina si a saptea la nivel mondial, prin instabilitatea unor economii precum China si prin faptul ca Brazilia a facut fata uneia dintre cele mai grave secete din ultimii 80 de ani.  

Dilma Rousseff a subliniat ca in acest an prioritatea sa va fi ajustarea bugetara si ca guvernul va face "tot posibilul" pentru a asigura "un excedent primar de 0,5% din PIB" cu scopul ca inflatia sa revina la 6,5% anual.  

Rousseff a anuntat ca Brazilia ar trebui sa dezbata in 2016 o reforma a sistemului de pensii, in conditiile in care a crescut speranta de viata a brazilienilor.

"Nu este posibil ca varsta medie de pensionare sa fie de 55 de ani", a spus sefa statului.  

Dilma Rousseff, amenintata de o procedura de destituire, a estimat ca opozitia ar trebui sa sustina masurile luate, potrivit ei, in interesul Braziliei.

"Opozitia trebuie sa aiba un minimum de angajament fata de tara", a adaugat ea.  

Guvernul vede in aceasta procedura de destituire o revansa urzita de opozitie, care nu a acceptat faptul ca a pierdut alegerile din 2014.  

Brazilia se confrunta de aproape cinci ani cu o incetinire a cresterii economice, transformata in criza in 2015 si amplificata de scandaluri politice.