"Luand in considerare situatia pe teren, Uniunea Europeana este pregatita sa revina asupra acestor noi sanctiuni in totalitate sau partial", a reiterat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la sfarsitul unei reuniuni extraordinare, la Bruxelles.

Ambasadorii celor 28 de state membre UE au fost convocati pentru o reuniune extraordinara luni la ora 16.00 GMT (19.00 ora Romaniei) cu privire la sanctiunile economice impotriva Rusiei, in absenta unui acord unanim al celor 28 de membri.

Aceasta noua serie de sanctiuni, finalizata vineri de catre ambasadorii UE, include atat masuri consolidate privind accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile, cat si o noua lista cu nume de persoane vizate de o blocare a averii si interdictia de a le fi emise vize europene.

De asemenea, noile sanctiuni trebuie sa restranga accesul la pietele de capital pentru marile companii petroliere rusesti Rosneft si Transneft, precum si activitatile petroliere ale gigantului Gazprom.

Duminica, Rompuy a declarat ca UE este "pregatita sa revina" asupra acestor noi sanctiuni daca incetarea focului in estul Ucraine este "durabila".

"Pentru a spori presiunea asupra Rusiei, am adoptat sanctiuni in mai multe faze. La ultimul Consiliu European (pe 30 august), am accelerat, iar acest lucru s-a concretizat saptamana trecuta. Luni, acest lucru va fi aprobat in mod oficial de catre sefii de guverne", a afirmat el.

Cehia si Slovacia s-au opus, saptamana trecuta, unei inaspriri prea accentuate a sanctiunilor, dar guvernele lor s-au declarat multumite sambata de setul de masuri aprobate in ziua precedenta.

Rusia a avertizat sambata ca va reactiona in cazul in care UE ii va impune noi sanctiuni.

Canada, pregatita sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei

Ministrul canadian de Externe, John Baird, a anuntat, de asemenea, ca Guvernul sau este pregatit sa adopte noi sanctiuni impotriva Rusiei, acuzata ca este responsabila de escaladarea crizei din Ucraina.

"Vrem sa vedem Rusia luand o alta directie (de solutionare), nu doar in estul Ucrainei, dar si in Crimeea", a declarat Baird, intr-o conferinta de presa la care a participat, de asemenea, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton.

Canada a adoptat in mai multe etape sanctiuni economice vizand oficiali de la Moscova si separatisti prorusi. Ultima serie de sanctiuni a fost adoptata pe 6 august.

"Vom adopta noi sanctiuni, daca Rusia va contribui la tensionarea situatiei in Ucraina", a subliniat Baird.

Intr-un comunicat comun, Baird si Ashton au "convenit sa consolideze cooperarea intre Canada si Uniunea Europeana".