Christine Lagarde a avertizat economiile emergente sa fie atente la repercursiunile provocate de incetinirea economiei chineze, de inasprirea conditiilor pe pietele financiare globale precum si de perspectiva unei majorari de dobanda de catre Rezerva Federala americana.

"Per ansamblu, ne asteptam ca avansul economiei mondiale sa ramana moderat si, probabil, mai slab decat anticipam in iulie", a declarat Christine Lagarde, in Indonezia. 

In iulie, FMI prognoza ca in 2015 economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3%, usor mai mica fata de avansul de 3,4% de anul trecut. 

Referindu-se la situatia economiei chineze, Christine Lagarde a declarat ca a doua economie mondiala incetineste, chiar daca nu in mod brusc sau neasteptat, in contextul ajustarii la un nou model de crestere.

"Tranzitia spre o economie orientata mai mult spre piata si eliminarea riscurilor acumulate in ultimii ani este un proces complex si in consecinta ar putea aparea unele turbulente. Aceasta fiind zise, autoritatile dispun de instrumente politice si amortizoare financiare care le permit sa gestioneze aceasta tranzitie", a apreciat directorul general al FMI. 

In cazul Romaniei, FMI mizeaza pe o crestere de 2,7% in acest an, urmata de un avans de 2,9% anul viitor.