Intrebat daca Romania va fi amenintata de Rusia, Maior a declarat: "In ceea ce priveste aceste dezvoltari militare, geopolitice, de instabilitate in zona noastra, bineinteles ca intotdeauna vom fi afectati. Nu vom fi, desigur, amenintati din punct de vedere militar, teritorial, dar vom fi afectati economic, informational, comercial si, in cele din urma, geopolitic de un fenomen de instabilitate la granite si trebuie sa tratam foarte serios aceasta chestiune, sa fim pregatiti pentru a intelege fenomenul si a-l trata corespunzator".

Intrebat daca este clasa politica din Romania calata pe apararea intereselor Romaniei in contextul acestei instabilitati la granita, directorul SRI a raspuns ca exista sansa existentei unor institutii puternice in domeniul strategic, ce pot sa ofere clasei politice viziune strategica, expertiza si capacitati "efectiv actionale" pentru a face fata acestor fenomene.

"Clasa politica, desigur, are obligatia de a respecta aceste institutii, de a le asigura autonomia de evaluare strategica a acestor evolutii si de a le pune la dispozitie resursele pentru a-si putea indeplini misiunea, ceea ce nu se intampla intotdeauna, din pacate", a adaugat Maior.

Intrebat cum vede evolutia clasei politice de la aderarea Romaniei la NATO, Maior a raspuns: "Cel putin a fost obligata sa inteleaga mai bine aceste provocari ale statelor si ale comunitatii din care facem parte - euroatlantica, in fata evolutiilor strategice".