Marea Britanie va fi nevoită să se supună reglementărilor europene, în calitate de stat membru UE, în probleme legate de libertatea de circulaţie, într-o perioadă de tranziţie care ar putea să dureze până la trei ani, a apreciat el, potrivit News.ro.

Verhofstadt a făcut aceste declaraţii în şedinţa unei comisii parlamentare, la doar câteva străzi de locul în care oficiali europeni şi britanici sunt angajaţi în a treia rundă de negocieri cu privire la Brexit.

Până în prezent nu s-au înregistrat progrese remarcabile în aceste negocieri.

Această lipsă de progrese a condus la apariţia unor discuţii despre necesitatea unei perioade de tranziţie după cei doi ani prevăzuţi în vederea ajungerii a un acord cu privire la Brexit. Această perioadă de doi ani în vederea ieşirii Regatului Unit din Uniune, prevăzută de Tratatul de la Lisabona, se încheie pe 29 martie 2019.

Juncker: Mai întâi rezolvăm trecutul, înainte de a ne uita spre viitor

Și preşedintele Comisiei Europene, jean-Claude Juncker, a subliniat, în urmă cu două zile, că negocierile privind relaţia comercială viitoare UE-Marea Britanie, după Brexit, vor putea începe abia după rezolvarea chestiunilor legate de divorţ.

Aş vrea să fie clar că am citit cu atenţia necesară toate documentele prezentate de Guvernul britanic şi niciunul dintre ele nu este satisfăcător, deci sunt cantităţi enorme de chestiuni care trebuie rezolvate”, a spus Juncker într-un discurs rostit în faţa ambasadorilor UE.

“Trebuie să fie foarte clar că nu vom începe nicio negociere privind relaţia nouă economică şi comercială dintre Marea Britanie şi UE înainte ca aceste chestiuni să fie rezolvate (…), adică divorţul dintre UE şi Marea Britanie. Nu putem amesteca aceste chestiuni”, a adăugat el.

Mai întâi rezolvăm trecutul, înainte de a ne uita spre viitor”, a insistat Juncker.

UE își pierde răbdarea

Uniuna Europeană (UE) a îndemnat luni Marea Britanie, fără menajamente, să ia în serios negocierile în vederea Brexitului şi să abordeze probleme-cheie referitoare la divorţ înaintea oricăror negocieri cu privire la relaţia viitoare cu blocul European.

Uniunea subliniază că este necesar să se înregistreze ”progrese sificiente” în trei domenii - drepturile cetăţenilor europeni şi britanici, frontiera cu Irlanda de Nord şi factura ieşirii - înainte să se treacă la aranjamente cu privire la perioada de după Brexit, care ar putea începe în octombrie.

Negociatorul-şef al UE, francezul Michel Barnier, a făcut mai întâi un schimb de amabilităţi cu omologul său britanic David Davis, după care a schimbat brusc tonul şi a cerut Londrei să prezinte răspunsuri detaliate faţă de poziţiile Bruxellesului.

”Ca să fiu sincer, sunt îngrijorat, timpul trece repede”, le-a spus Barnier jurnaliştilor înainte de cea de a treia rundă a negocierilor Brexitului, la Bruxelles.

Salutăm documentele (recente) ale Guvernului britanic şi le-am citit cu atenţie. Însă trebuie să începem să negociem în mod serios”, a subliniat el.

Avem nevoie ca documentele britanice să fie clare. Cu cât mai repede îndepărtăm ambiguitatea, cu atât mai repede ne vom afla în poziţia de a discuta despre viitoarea relaţie şi despre perioada de tranziţie”.

Davis, în schimb, a citit un comunicat publicat anterior luni, în care afirmă că Marea Britanie a lucrat din greu la documentele sale de poziţie.

Fără să-i răspundă în mod direct lui Barnier, ministrul britanic al Brexitului a subliniat că documentele britanice sunt ”rezultatul unei munci grele şi reflecţiilor detaliate care s-au desfăşurat în culise nu doar în ultimele câteva săptămâni, ci în ultimele 12 luni”.

”Ele urmează să constituie baza a ceea ce sper să fie o săptămână constructivă de negocieri între Comisia Europeană (CE) şi Regatul Unit”, a spus el.

Înregistrarea unor progrese va necesita ”flexibilitate şi imaginaţie de ambele părţi”, a declarat Davis, adăugând că ”noi suntem pregătiţi să ne suflecăm mânecile şi să trecem din nou la treabă”.

Ambele părţi au avertizat în mod repetat că timpul trece, iar momentul Brexitului, în martie 2019, se apropie şi au subliniat că fac totul în vederea înregistrării unor progrese.

Negocierile se desfăşoară într-un context de incertitudine politică profundă în Marea Britanie, unde Partidul Laburist (în opoziţie) şi-a exprimat în weekend susţinerea faţă de un Brexit ”slab”, prin care regatul să rămână în Uniunea Vamală europeană şi în piaţa unică într-o perioadă de tranziţie.