Calculele, facute la cinci luni de la inaugurarea lui Trump ca presedinte al Statelor Unite, se bazeaza pe datele obtinute de la banci, documente referitoare la ipoteci, rapoarte anuale si o noua declaratie financiara publicata de Trump pe 16 iunie.

Scaderea a fost determinata in mare parte de scaderea valorii a trei cladiri de birouri din Manhattan, pentru care datele bancilor care l-au finantat pe Trump ofera o imagine consistenta, si anume ca performantele lor sunt sub cele estimate la momentul cand Trump a obtinut credite.

Imobilele, Trump Tower, 40 Wall Street si 1290 Avenue of the Americas, un turn la care Trump detine o participatie de 30%, sunt victimele schimbarilor care au avut loc pe piata birourilor din New York, unde chiriasii sunt atrasi de zgarie-nori noi, iar cererea pentru proprietatile vechi este in scadere.

Calculele Bloomberg, bazate anterior pe estimarile bancilor, sunt realizate in functie de rezultatele financiare reale ale celor trei proprietati dezvaluite de managerii trusturilor care detin datoriile lui Trump.

Valoarea actuala a acestor proprietati a fost revizuita in scadere cu 380 de milioane de dolari. Reprezentantii Trump Organization au refuzat sa comenteze.

Scaderea valorii celor trei turnuri a fost compensata aproape in totalitate de succesul altor activitati ale imperiului Trump. Portofoliul sau de active lichide, intre care numerar, a crescut la 230 de milioane de dolari, de la 170 de milioane de dolari, in urma vanzarii unor apartamente si a altor sume incasate de Trump International Hotel Las Vegas, precum si a vanzarii unui penthouse in Manhattan.

In acelasi timp, datoriile lui Trump au scazut de la 630 de milioane de dolari in 2016 la cel putin 550 de milioane de dolari, conform datelor creditorilor si programului de rambursare.

Trump si-a pastrat dreptul de proprietate asupra companiilor sale dupa alegerea sa ca presedinte. Spre deosebire de ocupantii precedenti ai Casei Albe, el nu a vandut active. In schimb, si-a transferat proprietatile intr-un trust administrat de fiii sau adulti Donald Jr. si Eric si catre Weisselberg, directorul general al Trump Organization.

Estimarile proprii ale lui Trump pentru averea sa sunt deseori mai mari decat cele independente. Cand si-a anuntat candidatura in 2015, echipa sa de campanie a publicat un document potrivit caruia averea lui Trump ar fi de 8,7 miliarde de dolari. Ulterior in acel an, cand Bloomberg i-a estimat averea la 3 miliarde de dolari, el a spus ca este ”un raport prost”. Ulterior, Trump a repetat ca averea sa este de peste 10 miliarde de dolari.

Una dintre diferente intre estimarile lui Trump si cele ale Bloomberg este valoarea brandului sau personal. Astfel, Trump estimeaza valoarea brandului sau la 3,3 miliarde de dolari, iar Bloomberg la numai 35 de milioane de dolari.