”Unii dintre prietenii mei britanici m-au intrebat inclusiv daca Brexitul poate fi inversat si daca imi pot imagina un rezultat in care Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana”, a declarat Donald Tusk, la finalul unei intalniri cu presedintele ucrainean Petro Porosenko.

Le-am spus ca de fapt Uniunea Europeana a fost construita pe vise care pareau imposibil de implinit. Asa ca cine stie? Imi puteti spune ca sunt un visator, dar nu sunt singurul”, a continuat presedintele Consiliului cu celebrul vers al lui John Lennon.

Tusk a facut aceste declaratii in contextul in care Cei 27 si premierul britanic Theresa May participa la un summit-cina, joi seara, la Bruxelles, dupa ce liderul conservator si-a pierdut majoritatea absoluta in Parlament in alegerile legislative, la inceputullunii.

El a avertizat ca Brexitul va fi ”un proces dificil in vederea caruia UE este bine pregatita”.

Economistul-sef al Bancii centrale Europene (BCE) a apreciat joi ca Regatul face o ”mare greseala” cu acest Brexit.

Peter Praet a declarat pentru revista germana Der Spiegel ca ”pagubele se vad, cresterea economica britanica deja incetineste. Acum este vorba despre minimalizarea impactului negativ. Sper ca inca mai exista o solutie cu adevarat rezonabila.”