Tarile considerate cele mai putin corupte sunt Danemarca, Noua Zeelanda si Finalnda. Marea Britanie ocupa locul 14, iar Statele Unite, locul 19. Pe ultimele locuri, deci cele mai corupte, ar fi Somalia, Coreea de Nord, Afganistan, Sudan, Libia si Irak.

Raportul a fost realizat pe baza unui indice de perceptie a coruptiei in cadrul partidelor politice, al politiei, sistemului de justitie si al serviciilor publice.

TI, cu sediul la Berlin, apreciaza ca aproape 70% dintre statele lumii sunt considerate ca avand o "problema grava" de venalitate in randul functionarilor. Totodata, niciuna dintre cele 177 de tari studiate in 2013 nu obtine un scor perfect.

Transparency International, o organizatie nonguvernamentala (ONG), intocmeste anual un indice al perceptiei coruptiei in randul partidelor politice, politiei, sistemului judiciar si serviciilor publice in toate tarile, un flagel care submineaza dezvoltarea si lupta impotriva saraciei.

"Coruptia ii afecteaza cel mai mult pe cei saraci", comenteaza pentru AFP Finn Heinrich, un cercetator din cadrul organizatiei. "Este ceea ce rezulta din clasament, si anume ca tarile cele mai corupte sunt si cele mai sarace, iar in acestea din urma cei mai defavorizati sunt afectati cel mai mult. Aceste natiuni nu vor iesi niciodata din saracie daca nu combat venalitatea", subliniaza el.

Intre tarile care au pierdut cele mai multe puncte in Indexul din 2013 se afla Siria, devastata de un razboi civil, dar si Libia si Mali, ambele confruntandu-se cu conflicte militare majore in ultimii ani.

"Coruptia merge adesea mana in mana cu destramarea unei tari, cum puteti vedea in Libia si Siria, doua tari care au inregistrat cea mai puternica crestere a coruptiei", adauga Heinrich.

"Daca va uitati la tarile din josul clasamentului, gasiti si Somalia. Sunt tari in care Guvernul nu functioneaza in mod eficient, iar oamenii sunt nevoiti sa recurga la tot felul de mijloace pentru a obtine servicii, a se hrani si a supravietui", subliniaza el.

In Afganistan, o tara din care fortele armate NATO intentioneaza sa se retraga anul viitor dupa o perioada de peste zece ani, "nu am observat progrese tangibile", constata cercetatorul.

In coada plutonului se afla si Coreea de Nord, "o societate totalitara complet repliata asupra sa-insasi", in care transfugii povestesc ca foametea amplifica si mai mult coruptia "deoarece ai nevoie sa cunosti pe cineva corupt din interiorul partidului pentru a supravietui".

Intre tarile in care situatia "s-a imbunatatit cel mai mult", desi pornesc de jos, se afla Myanmarul, in care junta militara aflata la puetere a deschis poarta unui proces de democratizare. Aceasta tara, in care au crescut investitiile, s-a angajat sa respecte reguli in domeniul transparentei.

ONG-ul subliniaza ca este imposibila masurarea propriu-zisa a coruptiei, avand in vedere faptul ca aceasta este ilegala si ascunsa. Pentru a-si intocmi Indicele, Transparency colecteaza opinii ale unor experti in aceasta problema din cadrul unor organizatii ca de exemplu Banca Mondiala, Banca Africana pentru Dezvoltare si Fundatia germana Bertelsmann.

Ea claseaza tarile pe o scala de 0 la 100, statul care obtine "zero" fiind cel perceput ca cel mai corupt. Cei mai slabi trei elevi, Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia obtin opt, pe cand cei mai buni doi elevi, Danemarca si Noua Zeelanda afiseaza 91.

In coada plutonului, cu scoruri cuprinse intre zece si 19, se afla Irakul, Siria, Libia, Sudanul si Sudanul de Sud, Ciadul, Guineea Ecuatoriala, Guineea Bissau, Haiti, Turkmenistanul, Uzbekistanul si Yemenul.

In fruntea clasamentului, cu scoruri cuprinse intre 80 si 89, se afla, alaturi de Danemarca si Noua Zeelanda, Luxemburgul, Canada, Australia, Olanda, Elvetia, Singapore, Norvegia, Suedia si Finlanda.