Desi summitul este programat sa inceapa joi seara cu un dineu oferit sefilor de state si de guverne din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, surse citate de AFP sustin ca presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi si alti oficiali europeni se vor intalni inainte, potrivit Mediafax.

La intalnire vor mai participa presedintii UE si ai Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, precum si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Spre deosebire de summit-urile precedente, cel de joi-vineri, care va fi dominat de criza datoriilor suverane din regiune, nu include intalnirea separata a liderilor din zona euro.

Franta si Germania vor propune in principal sanctiuni automate impotriva tarilor cu deficite bugetare mari si includerea in Constitutiile nationale a unei "reguli de aur" privind echilibrarea bugetelor.

Ziua care va schimba destine. 9 decembrie, cea mai importanta data din istoria Europei

In acelasi timp, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, indeamna statele UE sa accepte modificarea Tratatelor in sensul unui sistem economic si financiar unitar, avertizand ca, altfel, statele din zona euro vor avansa separat spre o uniune mai integrata.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Sarkozy si Merkel propun ca tarile UE, initial cele din zona euro, sa aiba un sistem comun de impozitare a corporatiilor si a tranzactiilor financiare, transmite BBC News online.

Propunerile Frantei si Germaniei se lovesc de opozitia vehementa a Marii Britanii, care nu vrea modificari in Tratatele UE.

Sistemul fiscal comun se va aplica initial celor 17 state membre ale zonei euro, dar cei doi lideri indeamna toate cele 27 de state europene sa adopte un sistem financiar integrat prin modificarea tratatelor.

"Propunem ca noile reglementari si angajamente sa fie incluse in Tratatele europene. Altfel, statele din zona euro vor trebui sa mearga inainte", separat, insista cei doi lideri in scrisoarea adresata presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu o zi inaintea summitului UE.

"Trebuie sa consolidam cresterea economica prin competitivitate si prin convergenta politicilor economice cel putin in statele din zona euro", precizeaza scrisoarea trimisa de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste

Documentul propune "un nou cadru legal compatibil in totalitate cu cerintele pietei unice europene" si care sa acopere disciplina financiara, piata muncii, convergenta si armonizarea taxelor impuse corporatiilor, introducerea unui impozit pe tranzactiile financiare, politici pentru stimularea cresterii economice si ameliorarea folosirii fondurilor europene in zona euro.

"Trebuie sa luam o decizie cu ocazia viitorului Consiliu European, pentru a avea pregatite pana in martie 2012 noile prevederi", avertizeaza Merkel si Sarkozy.

Si desi summitul este programat sa aiba loc joi si vineri, consilierii cancelarului german Angela Merkel se asteapta ca discutiile sa se prelungeasca pana duminica.

Citeste si:

Putin viseaza la propria “Uniune Europeana”. Premierul rus vrea sa adune fostele state sovietice intr-o uniune economica, cu moneda unica