"Am finalizat o negociere dificila", a declarat ministrul elen de Finante Iannis Stournaras, care a vorbit despre "cele mai dificile luni de pana acum". El a spus ca nu vor fi luate noi masuri de austeritate si ca guvernul si-a indeplinit toate angajamentele asumate in fata creditorilor internationali, relateaza Mediafax.

Textul detaliat al acordului va fi finalizat zilele urmatoare, Comisia Europeana evocand un acord asupra principalelor puncte de discutii.

Premierul Antonis Samaras a declarat ca guvernul a obtinut concesii importante, precum si alocarea a peste 500 de milioane de euro pentru un milion de greci saraci, cei care au fost grav afectati de criza. Cele 500 de milioane de euro vor proveni din excedentul bugetar primar, care exclude serviciul datoriilor, obtinut de Grecia in 2013 pentru prima oara in ultimii 10 ani, si pe care guvernul s-a angajat sa il aloce in mare parte categoriilor de populatie vulnerabile.

Alocarea fondurilor a fost unul din punctele litigioase in negocierile cu troica creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI. Marimea excedentului bugetar primar, evaluata de premier la 1,5 miliarde de euro, trebuie sa fie confirmata de serviciul european de statistica Eurostat in aprilie.

Samaras a mai anuntat alocarea de urgenta a 20 de milioane de euro pentru persoanele fara locuinta, reducerea contributiilor sociale pentru angajatori si salariati, precum si rambursarea unor datorii ale statului catre sectorul privat.

Autoritatile elene nu au detaliat natura acordului cu creditorii in privinta mai multor reforme fata de care erau reticente, cum ar fi liberalizarea unor piete, in special a laptelui si a medicamentelor, simplificarea procedurilor pentru concedierile colective si continuarea concedierii unor functionari publici in 2015. Potrivit presei elene, in cazul ultimelor doua puncte discutiile vor ramane temporar inghetate.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat ca discutiile au durat atat de mult pentru ca sunt probleme complicate, dificile. Acordul este esential pentru deblocarea unei transe de ajutor de circa 10 miliarde de euro din partea zonei euro. Un miliard de euro a fost deja acordat in decembrie, dar Grecia mai are nevoie de cel putin 8,5 miliarde de euro, inainte de ajungerea la maturitate, in luna mai, a unor obligatiuni.

In schimbul masurilor de austeritate, Grecia a beneficiat de doua programe de ajutor in valoare totala de 240 de milioane de euro si de stergerea a 100 de miliarde de euro din datoriile creditorilor privati.

Grecia a emis marti titluri de Trezorerie de 1,3 miliarde de euro, pe termen de trei luni, la un randament de 3,1%, cel mai redus din ianuarie 2010, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de o emisiune similara din februarie.