Potrivit unui raport anual, in 2013 erau 3.178 de bancheri din UE care castigau cel putin un milion de euro pe an, incluzand aici bonusurile, in scadere fata de 3.530 de bancheri milionari in 2012.

Scaderea se explica si prin evolutiile cursului de schimb, avand in vedere ca doua treimi dintre bancherii milionari au sediul la Londra.

EBA considera ca cifrele pentru 2014, de la sfarsitul anului, vor scoate in evidenta o scadere a raportului dintre media bonusurilor si salariile fixe, o dovada a impactului deplin al deciziei de limitare a bonusurilor in UE, potrivit Agerpres.

In 2013, raportul dintre media bonusurilor si salarii fixe a fost de 104,27%, ceea ce inseamna ca bonusurile erau doar putin mai mari decat lefurile de baza pentru cei care detin functii importante in banci.

In 2013, se vede o scadere fata de nivelul de 108,74% din 2012 si nivelul de 204,76% din 2010. 

Din 2014, bonusurile acordate angajatilor din sectorul financiar au fost reduse ca urmare a unui act normativ european, conform caruia salariatii din banci nu trebuie sa primeasca prime mai mari de 100% din salariul de baza sau 200% daca statul in cauza autorizeaza acest lucru. 

Limita a fortat multe banci sa restructureze sistemele de recompensare pentru bancherii de top. Unele au majorat salariul de baza prin plata unor "alocatii" suplimentare, o masura care, potrivit EBA, contravine legislatiei comunitare. 

Pe baza intregului personal din bancile din UE, doar 0,106% dintre angajati erau considerati ca beneficiind de salarii foarte mari in 2013.

EBA sustine ca diminuarea numarului de bancheri milionari in 2013 a fost provocata, partial, si de evolutiile cursului de schimb precum si de diminuarea profitabilitatii in sectorul bancar. Pragul este fixat la un milion de euro, dar bancherii din Marea Britanie, cel mai mare centru financiar al UE, sunt platiti in lire sterline.