Economia ruseasca s-a contractat masiv, in conditiile in care pretul petrolului (unul dintre principalele produse de export ale Rusiei) s-a prabusit, iar sanctiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finantarea internationala.

In trimestrul patru din 2015, PIB-ul Rusiei a scazut cu 3,8%, dupa un declin de 3,7% in precedentele trei luni, in timp ce analistii se asteptau la un recul de 3,9%. Rosstat a revizuit si datele din primele doua trimestre, cand economia s-a contractat cu 2,8% si, respectiv, 4,5%.

Exista dovezi ca economia face fata ajustarilor continue "la noul normal": pretul scazut al titeiului, sistemul de flotare libera a rublei si incertitudinile geopolitice in urma sanctiunilor, a declarat analistul Vladimir Miklashevsky, de la Danske Bank A/S in Helsinki.

Banca Centrala a Rusiei apreciaza ca deprecierea rublei a facut produsele rusesti mai competitive. Institutia a mentinut luna trecuta rata dobanzii la 11%, citand declinul economiei mai putin sever decat a estimat anterior.

Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezinta o problema pentru Rusia, tara care realizeaza jumatate din venituri din exporturile de petrol si gaze naturale.