Cresterea Spaniei a fost mult mai puternica comparativ cu toate estimarile analistilor, cu un scor de 59,7 puncte, fata de 55,5.

Italia, a treia economie a Europei, a avut parte de o crestere mai slaba, 52, fata de un scor asteptat, de 53.

In Franta, asa cum era de asteptat, indicele PMI a coborat la 52, cel mai mic nivel din ultimele trei luni.

In Germania, acesta a fost un pic mai mare fata de estimari, 53.8 puncte.

Neasteptata si socant de puternica performanta a Spaniei a ridicat si indicatorul PMI pentru intreaga zona euro, de la 53,7 puncte cat era prognozat, la 53, 9. Cu toate acestea, ramane mai mic comparativ cu cel din iunie, 54,2, potrivit estimarii companiei Markit, cu sediul la Londra.

Sectorul serviciilor din Spania a avut parte de cel mai mare ritm de crestere pe angajari din ultimii opt ani, potrivit datelor surpriza din iulie. Unii analisti se intreba acum daca acest boom al economiei iberice nu va incetini cumva in a doua jumatate a anului, dar se pare ca nu sunt semne care sa arate acest lucru.

Ritmul de crestere a activitatii economice in zona euro a accelerat in iulie si datorita faptului ca mai toate companiile nu s-au lasat influentate de criza din Grecia, transmite Reuters. 

O redresare solida a zonei euro ar fi o veste buna pentru Banca Centrala Europeana, care a demarat in martie mult asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit sa stimuleze economia si sa evite riscul unei spirale deflationiste. 

Un indicator PMI de peste 50 de puncte indica o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte o contractare. 

Indicatorul PMI arata ca, in trimestru trei din 2015, PIB al zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4%.

''Zona euro a demonstrat ca in iulie nu a fost afectata de turbulentele din Grecia", a declarat Chris Williamson, economist al Markit. 

Conform prognozei revizuite a BCE, in 2015 economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,5%, fata de o expansiune de 1% estimata anterior, reflectand impactul favorabil al scaderii pretului la titei si al deprecierii euro.

De asemenea, decizia BCE de a lansa masuri de relaxare cantitativa (QE) a imbunatatit increderea companiilor. 

Spania a devenit dupa o recesiune record, performerul Europei

Economia Spaniei a avut un nou trimestru solid, intre aprilie si iunie, cu o crestere de 1%, potrivit celor mai noi date facute publice joia trecuta, noteaza Business Insider.

Este peste tot ceea ce estimau analistii, iar asta inseamna ca economia a crescut cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Este cea mai buna cifra pentru Spania, incepand din 2007, inainte de criza financiara din 2008 si de cea a euro din 2010. 

3,1% crestere poate nu inseamna mult la prima vedere, dar in contextul situatiei blocului monetar, este un avans destul de rapid.

Capital Economics via Business Insider

Este ceea ce a facut practic din Spania performerul Europei. A inregistrat in acest trimestru o crestere mai buna si ca a Marii Britanii.

Spre deosebire de alte tari din sudul Europei, Spania este creditata cu implementarea unui program de reforme solide, mai ales prin liberalizarea pietei muncii.

Avansul economiei spaniole a fost insa stimulat si de inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de BCE.

Totusi, nivelul ridicat al somajului afecteaza perspectivele de crestere. Guvernul de la Madrid se asteapta la o expansiune a PIB-ului de 3,3% in 2015, ceea ce ar plasa Spania in fruntea statelor din zona euro. 

"Am inceput sa vedem lumina de la capatul tunelului, am reusit sa revenim la nivelul de dinaintea crizei. Rata somajului ar urma sa scada sub 10% in urmatorii trei ani", a declarat joi ministrul Economiei, Luis de Guindos.

Analistii bancii franceze de investiti Natixis spun ca Italia va ramane in recesiune, Franta va stagna, iar Germania abia va avea crestere in ciuda tuturor stimulentelor.

Economia Spaniei a urcat si in primele trei luni ale anului cu 0,9%, peste estimari, in urma relansarii cheltuielilor de consum.

Institutiile financiare europene o dadeau exemplu si atunci despre cum se poate castiga de pe urma implementarii unor reforme dure. Insa cu o rata a somajului peste 20%.

Preturile de consum au scazut in aprilie cu 0,7% si au contribuit semnificativ la redresarea economica.