Aceasta crestere peste asteptari se datoreaza in special avansului de 5,7% in ritm anual inregistrat in ultimul trimestru din 2015, cand economia turca a avut cel mai puternic ritm crestere de dupa 2011, gratie cheltuielilor de consum ale gospodariilor.

"Economia a continuat sa creasca in ultimul trimestru din 2015 in pofida incertitudinilor politice, a tensiunilor cu Rusia si atentatelor", a subliniat Ozgur Altug, economist sef la BGC Partners.

Pe ansamblul anului 2015, cresterea economica a fost mult mai mare decat cea de 2,9% inregistrata in 2014, fiind sustinuta in special de sectorul agricol (crestere de 7,6%), in timp ce industria a inregistrat o crestere de 3,3%, iar serviciile un avans de 4,8%. Conform Turkstat, in 2015 Produsul Intern Brut al Turciei, la preturi constante, a fost de 720 de miliarde de dolari.

Dupa doi ani foarte buni, in 2010 si 2011, cand ritmul de crestere s-a apropiat de 9%, economia turca a incetinit ulterior ca urmare a crizei din zona euro, a razboaielor din tarile vecine, Irak si Siria, precum si din cauza tensiunilor politice interne.

Pentru 2016, perspectivele pentru sectorul turistic, unul dintre pilonii economiei Turciei, nu sunt imbucuratoare dupa cele sase atentate sinucigase care au lovit Turcia in ultimele opt luni. In plus, turistii rusi au abandonat Turcia dupa doborarea unui avion rusesc de vanatoare de catre aviatia turca in luna noiembrie a anului trecut. Recent, Ministerul Turismului din Turcia a anuntat ca numarul vizitatorilor straini a inregistrat o scadere de 10,32% in luna februarie, cel mai mare declin inregistrat in ultimul deceniu.