Ultima data cand economia a inregistrat un declin trimestrial a fost in trimestrul trei din 2009.

Consumul intern, responsabil pentru aproape o treime din activitatea economica, a scazut cu 3,2% in trimestrul trei din 2016, in timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 23,8%, limitand impactul declinului de 0,6% in investitii.

Moneda turceasca atinge in fiecare saptamana noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, pietele sunt ingrijorate si de interventiile repetate ale lui Erdogan in probleme economice, presedintele Turciei cerand de mai multe ori Bancii Centrale sa reduca dobanda de politica monetara in pofida unei inflatii ridicate de peste 7%.

Saptamana trecuta, Ankara a anuntat infiintarea unui fond in valoare de 250 de miliarde de lire turcesti (73 de miliarde de dolari) pentru acordarea de conditii mai bune de imprumut exportatorilor si pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, afectate de lipsa de numerar. Premierul Binali Yildirim a precizat ca noul fond va ajuta sistemul bancar sa accelereze creditarea si va stimula cresterea economiei.

Pe fondul deprecierii lirei, care a pierdut 13% din valoare in ultima luna, Banca Centrala a Turciei a majorat luna trecuta dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, dupa o lunga perioada de scadere. Masura nu a avut insa efect, avand in vedere ca tensiunile politice sunt la un nivel ridicat, iar relatiile Turciei cu Europa s-au degradat.

Relatii tot mai incordate intre Bruxelles si Ankara

Recent, Parlamentul European (PE) a adoptat o rezolutie prin care cere suspendarea temporara a negocierilor de aderare cu Turcia, din cauza reactiei “disproportionate” a puterii de la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat din iulie.

Eurodeputatii au votat cu o mare majoritate (479 la 37) in favoarea rezolutiei, care nu are caracter obligatoriu si prin care se solicita Comisiei Europene si guvernelor nationale sa 'inghete temporar' procesul de aderare al Turciei inceput in 2005.

Decizia privind o eventuala suspendare este insa de competenta Comisiei Europene, institutia care conduce negocierile cu Ankara.

"Parlamentul European condamna ferm masurile represive disproportionate adoptate in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat din iulie", se arata in rezolutie, care adauga totusi ca legislativul comunitar ramane angajat in a mentine Turcia 'ancorata' la UE.

Desi fara impact juridic, votul Parlamentului European risca sa amplifice tensiunile dintre Turcia si Uniunea Europeana. Austria s-a aflat in fruntea apelurilor de suspendare a negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Germania, Franta si majoritatea celorlalte state membre sprijina pentru moment continuarea negocierilor si se tem ca actuala colaborare cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan in privinta migratiei ar putea fi pusa in pericol.

In replica, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat sa deschida frontierele in fata migrantilor care doresc sa ajunga in Europa.

"Cand 50.000 de migranti s-au adunat la punctul de frontiera Kapikule (la frontiera turco-bulgara), voi ati strigat dupa ajutor. Ati inceput sa va intrebati: 'Ce ne facem daca Turcia isi deschide granitele?', a declarat Erdogan. "Ascultati-ma bine. Daca mergeti mai departe, aceste frontiere se vor deschide, bagati-va asta in cap", a avertizat presedintele Turciei, intr-un discurs la Istanbul.

Liderii UE urmeaza sa discute din nou despre Turcia la summitul de la Bruxelles de la 15-16 decembrie.