Inflatia este de asteptat sa ajunga la 46%, ca urmare a unui curs de schimb nefavorabil si a cresterii preturilor la energie, potrivit FMI, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Recent, premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat ca Moscova va adopta ''o pozitie ferma',' pentru a-si apara interesele, daca Ucraina va fi in incapacitate de plata si se va opune unor noi imprumuturi de la FMI, pentru Kiev.

Daca Kievul ingheata plata datoriei sale externe, ''aceasta ar fi, fara indoiala, un default al Ucrainei. Aceasta va influenta cursul negocierilor cu FMI. Trebuie sa adoptam atitudinea cea mai ferma posibil in acest caz si sa ne aparam interesele nationale'', a afirmat Medvedev. 

Parlamentul ucrainean a votat marti seara o lege care autorizeaza guvernul sa introduca, ''in caz de nevoie'', un moratoriu privind plata datoriei externe a tarii.  Moscova a reactionat, acuzand Kievul ca este in incapacitate de plata.

Rusia i-a imprumutat Ucrainei trei miliarde de dolari la sfarsitul lui decembrie 2013, cand presedintele ucrainean din acea vreme, Viktor Ianukovici, se confrunta cu o contestare puternica ce a dus la caderea sa de la putere in februarie 2014. O importanta parte a datoriei ucrainene a fost contractata de la banci al caror principal actionar este statul rus, a declarat Medvede.

Ucraina, aflata pe marginea prapastiei financiare, trebuie sa ramburseze in patru ani 30 miliarde de dolari. Kievul spera intr-o reducere de 15,3 miliarde la negocierile cu creditorii sai, care ar urma sa se incheie la jumatatea lunii iunie.