Intr-un raport special publicat miercuri, "cei cinci intelepti ai economiei", care consiliaza de peste 50 de ani Executivul german, au estimat ca PIB-ul Germaniei va inregistra anul acesta un avans de 1,5% (fata de 1,6% previzionat anterior), urmat de o expansiune de 1,6% in 2017, potrivit Agerpres.

Incertitudinile privind previziunile economice, in special in China si alte state emergente importante, si turbulentele financiare pe plan global i-au determinat pe consilieri sa-si reduca estimarile privind evolutia economiei mondiale.

De asemenea, inflatia ar urma sa se situeze la 0,3% anul acesta, fata de 1,2% previzionat anterior, pe fondul declinului pretului la titei.

Conditiile favorabile de finantare si cresterea solida a economiei in 2017 vor duce la majorarea ratei inflatiei in Germania pana la 1,4%, se arata in raport.

Guvernul se asteapta in acest an la cresterea consumului cu 1,9% si la o expansiune a economiei de 1,7%.

Cresterea economiei germane a accelerat in 2015, in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin, datorita nivelului scazut record al somajului, cresterii salariilor, declinului pretului la titei si a politicii monetare relaxate a Bancii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% in 2014, a anuntat recent Oficiul Federal de Statistica (Destatis). Avansul economiei germane in 2015 a fost in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin.