"Europa este intr-o situatie extrem de precara si trebuie sa inceapa sa-si rezolve problemele extrem de rapid, altfel ar putea avea loc un accident. Nu sunt un profet, sunt realist", a declarat David Folkerts-Landau, economistul sef al celui mai mare grup bancar german.

BCE estimeaza ca 7,1% dintre creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decat cel inregistrat in SUA. Italia si Grecia se afla in cea mai proasta situatie.

In conditiile in care bancile italiene au in portofolii credite neperformante in valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autoritatile de reglementare solutii pentru sprijinirea institutiilor financiare, pe fondul scaderii actiunilor in urma referendumului la care britanicii au votat pentru iesirea din UE.

Lorenzo Bini Smaghi, fost membru in bordul executiv al Bancii Centrale Europene si in prezent presedintele grupului bancar francez Societe Generale, a apreciat saptamana trecuta ca criza din sistemul bancar italian ar putea sa se extinda in restul Europei, iar regulile care limiteaza ajutoarele de stat pentru institutiile financiare ar trebui regandite.

"Nu ma astept la o noua criza financiara globala, asa cum s-a intamplat in 2008. Bancile sunt mult mai stabile astazi si au mai mult capital. In acest moment ne confruntam cu o spirala lenta, descendenta", a explicat Folkerts-Landau.

Acesta a anuntat ca, recent, a achizitionat 100.000 de actiuni Deutsche Bank si a afirmat ca este optimist in privinta perspectivelor bancii. In ultima vreme, ingrijorarile cu privire la soliditatea financiara a Deutsche Bank au afectat cotatia actiunilor bancii germane.

Vicepresedintele BlackRock, Philipp Hildebrand, a afirmat luna aceasta ca autoritatile UE ar trebui sa permita guvernelor sa preia temporar participatii in bancile lor, asa cum s-a intamplat in SUA, unde Trezoreria a infiintat programul Troubled Asset Relief Program (TARP) in luna octombrie 2008, imediat dupa colapsul Lehman Brothers, pentru a salva sistemul bancar.