Prin comparatie cu T3 al anului trecut, PIB al Spaniei a urcat 0,7% in ultimele trei luni din 2014, potrivit datelor publicate vineri de Institutul spaniol de Statistica. 

Cresterea economica din ultimul trimestru al anului trecut a depasit estimarile bancii centrale a Spaniei, care a anticipat un avans de 0,6% al PIB-ului comparativ cu trimestrul anterior si de 1,9% fata de T4 din 2013. 

Economia spaniola a inregistrat sase trimestre consecutive de crestere pana in prezent, iar analistii apreciaza ca avansul PIB-ului va depasi media din zona euro in acest an.  La nivel anului trecut, economia spaniola a crescut cu 1,4% comparativ cu anul anterior. 

"Economia spaniola este inca in revenire, dar cu siguranta se misca in directia care trebuie. Declinul pretului petrolului impulsioneaza consumul in Spania, dar perspectiva pe termen mediu legata de crestererea salariilor ramane un punct slab", a declarat Jacques Cailloux, economist la Nomura International in Londra. 

Preturile de consum din Spania au coborat cu 1,5% in ianuarie fata de aceeasi luna din 2014, marcand cel mai important declin din 1997 pana in prezent, in timp ce comertul cu amanuntul a inregistrat in decembrie anul trecut cel mai mare avans din ultimii zece ani.

Guvernul spaniol prognozeaza o crestere de 2% a economiei in acest an, iar ministrul Economiei, Luis de Guindos, a afirmat luni ca PIB-ul Spaniei ar putea avansa cu pana la 2,5% in acest an, datorita scaderii pretului petrolului si deprecierii monedei euro.