Steve Thight s-a mutat la Hong Kong in urma cu patru luni, ca sa conduca nou filiala din Asia a unui lant de cazinouri. Cea mai mare problema a fost gasirea unei scoli pentru cei doi copii.

''Toate aveau liste de asteptare. Am fost respinsi de cinci scoli dintr-un foc'', povesteste Chris Tight, sotia lui Steve.

"In ultimii cinci ani, numarul de cereri de inscriere la scolile internationale a crescut spectaculos, dar numarul de locuri a ramas acelasi. De exemplu, Scoala Internationala din Hong Kong n-a putut accepta decat 30% dintre cererile de inscriere primite anul trecut", explica Pauline Chiou, corespondent CNN.

Familia Thight a gasit in cele din urma doua locuri la o scoala cu predare in engleza. Insa Steve isi face griji, pentru ca vrea sa angajeze si alti straini, care vor avea aceeasi problema: ''E un factor vital. In cele din urma, va afecta decizia noastra de a ne dezvolta afacerea aici sau in alta parte''.

Situatia e destul de serioasa incat sa le dea de gandit celor de la Camera de Comert Americana.

"Pierdem investitii si slujbe la nivel inalt, iar asta ne ingrijoreaza", a declarat Rob Chipman, reprezentant Camera de Comert Americana.

Pana sa fie construite scoli noi, firmele mari au inceput sa cumpere locuri in cele deja existente, pentru angajati. Un loc intr-o institutie internationala de invatamant din Hong Kong poate costa intre 40.000 si 1.000.000 de dolari americani, fara sa punem la socoteala taxele de scolarizare. Insa, doar cei din managementul superior beneficiaza de asemenea avantaje.