Eva Christiansen a mers la banca pentru a lua un imprumut pe trei ani pentru a-si dezvolta afacerea in mediul online, scrie cotidianul german Der Tagesspiegel, care citeaza Financial Times.

Iar acolo a aflat ca institutia financiara, parte a grupului Danske Bank, ii aplica o dobanda de -0,0172%. Cu alte cuvinte, banca o plateste pentru banii imprumutati cu echivalentul unui euro pe luna.

Acesta este unul dintre efectele deciziei bancii de a reduce dobanzile sub zero, pentru a incuraja circulatia banilor in economie si creditarea.

Multe banci centrale au luat masuri neconventionale in perioada crizei, dar niciuna nu a mers atat de departe ca Banca Nationala din Danemarca sau Riksbank din Suedia.

Riksbank a devenit prima banca centrala din lume care si-a dus dobanzile pe teritoriu negativ. Banca centrala din Danemarca, la randul sau, a redus dobanda de politica monetara de patru ori in trei saptamani, la un minim record de -0,75%.

BCE a dat tonul taierilor de dobanzi in Europa

Ratele de dobanzi au inregistrat scaderi masive in toata Europa, dupa ce Banca Centrala Europeana a dus, anul trecut, ratele la depozite pe teren negativ si a inceput, in martie, programul de relaxare fiscala pentru resuscitarea economiei zonei euro.

BCE a devenit astfel una dintre marile banci centrale care a folosit ratele negative ale dobanzilor la depozitele bancilor comerciale pentru a le convinge sa crediteze in loc sa depoziteze banii in conturi.

Efectul imediat a fost scaderea dobanzii interbancare overnight (EONIA) la un minim record, aproape de zero. Dobanzile mai scazute de pe piata monetara pot determina costuri mai mici de imprumut pentru companii si populatie.

EONIA este unul dintre cei doi indici de referinta pentru piata monetara din zona euro, al doilea fiind EURIBOR, rata la care bancile isi ofera intre ele depozite la termen, de 1 luna, 3 luni si 9 luni.

Investitorii platesc pentru privilegiul de a cumpara datorii guvernamentale

Mai multe tari europene au vandut, in ultima perioada, titluri de stat cu randamente mai mici de 0% pe an, ceea ce inseamna ca investitorii au platit pentru privilegiul de a cumpara datoriile guvernamentale, insa maturitatile nu au depasit pana acum o perioada de cinci ani, potrivit Wall Street Journal. 

Elvetia a devenit, saptamana trecuta, insa, prima tara din lume care a emis titluri cu o maturitate pe 10 ani la un randament negativ, atragand aproape 232,5 milioane de franci (222,6 milioane euro) din vanzarea de obligatiuni la un randament de -0,055% pe an.

Germania, cea mai mare si stabila economie a Europei, perceputa ca refugiu din calea crizei datoriilor din zona euro, a inceput inca din 2012 sa se imprumute de pe piata la randamente negative, trend care s-a mentinut pana in prezent.

Citeste si: Nemtii au desemnat cele mai bune anvelope, atat pentru carosabil umed, cat si pe uscat. "Nu au nicio slabiciune"